Újabb NATO-csapatok jönnek Magyarországra – Orosz-ukrán háború

Ezt olvasta már?

Semmi sem maradt Mariupolból, csak romok – mondta a BBC szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden az olasz parlamentben tartott videóbeszédében.

Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő azt közölte, hogy az orosz hadsereg bejutott a hetek óta ostromlott városba. Moszkva számára kulcsfontosságú az Azovi-tenger partján lévő Mariupol elfoglalása. Az oroszok két nagy bombát dobtak kedden a városra, miközben az ukránok menteni próbálták a lakosokat. A helyi hatóság szerint több mint 200 ezer ember rekedt a városban, ahol nincs már élelmiszer, gyógyszer, áram és folyóvíz.

Az oroszok által először, február végén megszállt városban, Herszonban is kifogytak az élelmiszer- és egészségügyi készletek – írta a The Guardian. Háromszázezer ember néz szembe humanitárius katasztrófával az orosz hadsereg blokádja miatt. Oroszország nem hajlandó humanitárius folyosókat nyitni a civilek evakuálására – közölte Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő.

Oroszország azt tervezi, hogy “nagy terror” alá helyezi Herszont, elrabolva és az orosz határon túlra hurcolva a lakosokat – állította az FSZB egyik informátora. A Kreml megelégelhette a herszoniak ellenállását és tüntetéseit.

Legalább egy ember meghalt, miután dróntámadás ért egy tudományos intézetet Kijevben – jelentette az AFP. Az oroszok a bombát az ukrán tudományos akadémia részeként működő szuperkemény anyagok intézetének hétemeletes épületére dobták.

Az orosz katonák 2389 gyermeket hurcoltak el az oroszok által ellenőrzött luhanszki és donyecki területekről – közölte kedden az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége az ukrán külügyminisztérium adataira hivatkozva. (Ezt az információt nem tudta ellenőrízni a hírt közlő Guardian.)

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában