Újabb fordulat: a törökök tárgyalni fognak a svéd és finn NATO-csatlakozásról

Ezt olvasta már?

Május 14-én Berlinben találkoztak a NATO külügyminiszterei, hogy megtárgyalják a finn és a svéd csatlakozási kérelmet. Számos ország támogatásáról biztosította a csatlakozni kívánó északi országokat, Törökország azonban aggályait fejezte ki – írja a Reuters.

Berlinbe érkezve Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter elmondta, hogy a NATO-tagállamoknak meg kell vitatnia azt az ügyet, hogy a NATO-csatlakozást fontolgató Finnország és Svédország “elfogadhatatlan és felháborító” módon támogatja a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát. A török nép nagy többsége ellenzi ezen országok csatlakozását, és azt kérik, hogy blokkoljuk ezt a folyamatot– mondta. 

Válaszul Pekka Haavesto finn külügyminiszter kijelentette, bízik abban, hogy végül sikerül megoldást találni. Ann Linde svéd külügyminiszter azt mondta a TT svéd hírügynökségnek, hogy megpróbálja megoldani a félreértéseket. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár meleg fogadtatást és gyors csatlakozási eljárást ígért mindkét skandináv országnak. Stoltenberg, aki nem vehetett részt a berlini találkozón, mivel pozitív lett a COVID-tesztje, a tárgyalások megkezdése előtt több miniszterrel beszélt telefonon, köztük Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és Törökország, Finnország, Svédország külügyminisztereivel.

Tayyip Erdogan török elnök pénteken kijelentette, hogy nem tudja támogatni az északi országok csatlakozását, mivel ezek “sok terrorista szervezetnek adnak otthont”, de szóvivője szombaton azt mondta, hogy Törökország nem zárta be az ajtót.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában