Újabb bizonyítékokat kapott az FBI Joe Biden kínai korrupciós ügyéről

Ezt olvasta már?

Tony Bobulinski, Hunter Biden volt üzlettársa bejelentette: minden rendelkezésre álló, értékelése szerint bizonyítékul szolgáló dokumentumot átad az FBI-nak Bidenék kínai üzleteiről. Bobulinski egyértelműen fogalmazott: Joe Biden hazudik, amikor arról beszél, hogy nem tudott fia üzleteiről, sőt legalább az egyik kínai bizniszből ő is kaphatott 10 százalékot.

A 48 éves Tony Bobulinski korábban az Egyesült Államok haditengerészeténél szolgált, jelenleg a Sinohawk Holdings nevű vegyes amerikai-kínai nagyvállalat vezérigazgatója.

Tony BobulinskiForrás: AFP/Mandel Ngan

A neve az elmúlt időszakban azért lett ismert, mert a New York Post-nak szerda este bevallotta, hogy ő volt az egyik címzettje a lap által ezelőtt 9 nappal közzétett egyik e-mailnek, amely Hunter Biden kínai üzleti érdekeltségeiről szólt. Ezt követően Bobulinski is nyilvánosságra hozott néhány levelet, amelyeket egykori üzlettársával, Hunter Bidennel váltott.

Az egyik, 2017. május 13-án keletkezett e-mail arra vonatkozott, hogy egy jövőbeni kínai üzletben úgy osztják meg a hasznot, hogy abból 10 százalékot egy „big guy”-ként emlegetett személy kap. Bobulinski egyértelműen közölte, hogy a „big guy” (vagyis a nagy ember)  Joe Biden. Az ügyet részletezve felhívta rá a figyelmet, hogy az általa vezetett Sinohawk Holdings társult Hunter Bidennel és egy Ye Jianming nevű kínai oligarchával, ez utóbbi 50 százalékban birtokolta a legnagyobb magánkézben lévő kínai energetikai vállalatot, a CEFC China Energy Co.-t. Elmondása alapján az üzlethez csatlakozott Jim Biden, Joe Biden testvére, illetve egy James Gilliar nevű üzletember, akivel Hunter korábban is üzletelt már.

Bobulinski közölte, hogy 2017. május 20-án kapott egy e-mailt James Gilliartól, amelyben az áll, hogy Joe Biden 10 százalékos részesedéséről az üzletből ne adjon ki információt senkinek.Az üzletember arról is beszélt, hogy ezt megelőzően, 2017. május 2-án találkozott Joe Bidennel, akit neki két fia, Hunter és Jim mutatott be, mivel előzőleg nem ismerte a volt alelnököt. Bobulinski szerint a találkozó nagyjából egyórás volt, és a jövőbeni kínai üzleti tervekről beszéltek.

Tony Bobulinski a NY Postnak még azt nyilatkozta, hogy Joe Biden folyamatosan hazudik amikor arról beszél, hogy semmit nem tud Hunter fia üzleteiről. Ezek nem kizárólag Hunter bizniszei, hiszen Joe legalább egy alkalommal részesedett belőle. Hunter ki is szokta kérni apja véleményét, mielőtt befektet valahová. 

Tudatta azt is, hogy a Biden családnak Romániában, Oroszországban és Kazahsztánban is vannak üzleti érdekeltségei, de egyebet ezekről nem mondott. 

A Fox News birtokába került egyik e-mail is azt bizonyítja, hogy Bobulinski, Ye Jianming és a Biden család között kínai üzleti kapcsolat állt fenn. A Fox News megkérdezte ezzel kapcsolatosan Joe Biden kampánystábjának a szóvivőjét, Andrew Batest, de ő szokásához híven mindent tagadott. A sajtóorgánum Fehér Házbeli tudósítója, John Robert csütörtökön felhívta rá a figyelmet, hogy információi szerintTony Bobulinski a kínai dolgokról szóló valamennyi, bizonyítékként szolgáló anyagát átadja az FBI-nak.

Az FBI szerdán már közölte, hogy az eddig kiszivárgott e-mailek alapján nyomozást indít pénzmosás gyanújával. Lefoglalták Hunter laptopjának a merevlemezét is.

Miről szól Bidenék kínai üzelete?

Ahogy arról az Origo már beszámolt, Hunter Biden a Kínai Kommunista Párt oligarcháival is kötött jövedelmező bizniszeket. Az első ügylet megkötésére 2013 decemberében került sor, amikor Joe Biden Barack Obama alelnökeként Pekingben hivatalos látogatást tett.

Bidenék Pekingben, 2013. december 5-én, a kép bal oldalán HunterForrás: AFP/AP POOL/Andy Wong

Az alelnököt elkísérte Hunter is, aki 1,5 MILLIÁRD DOLLÁR ÉRTÉKBEN KÖTÖTT BEFEKTETÉSI MEGÁLLAPODÁST A CSALÁDI CÉGÜK NEVÉBEN A KÍNAI JEGYBANK (AMELY ÁLLAMI KÖZPONTI BANKKÉNT MŰKÖDIK) EGYIK FIÓKINTÉZMÉNYÉVEL.

Továbbá 2017 augusztusában Hunter Biden a már említett CEFC China Energy Co.-t felerészben birtokló Ye Jianmingvel is kötött egy rendkívül jövedelmező üzletet, amely ÉVI TÖBB MINT 10 MILLIÓ DOLLÁR HASZONNAL JÁRT VOLNA A BIDEN CSALÁD SZÁMÁRA.

Eddigi sajtóértesülések alapján ez volt az a biznisz, amelyről Tony Bobulinski beszélt. Ye Jianming amúgy kapcsolatban állt a kínai katonai és polgári hírszerzéssel is, vagyonát pedig a kommunista vezetéssel ápolt kiváló viszonyának köszönhette. JIANMING AZONBAN NEMSOKÁRA KEGYVESZTETTÉ VÁLT PEKING SZEMÉBEN, 2018 LEGELEJÉN LETARTÓZTATTÁK, azóta semmit nem lehet róla tudni, a CEFC China Energy Co. pedig 2020 elején csődöt jelentett.

A Videán elindult a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián John McCain-díjat nyert Mártonffy Balázsnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusának sorozata az amerikai elnökválasztásról. A kutató az Egyesült Államok fővárosának rangos egyeteme, a washingtoni American University nemzetközi közszolgálati karán szerzett PhD-fokozatot 2019-ben. Íme, az ötödik videó:

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában