Új világ: nyugati Covid-gyógyszert kezdenek el Pekingben osztani

Ezt olvasta már?

A kínai fővárosban a korábban soha nem tapasztalt fertőzéshullám hatására a patikák polcai kiürültek, a kórházak pedig megteltek. A China News Service beszámolja szerint a központokban dolgozó orvosokat felkészítik arra, hogy a gyógyszert ne csak kiosszák, hanem alkalmazását el is magyarázzák a hozzájuk forduló betegeknek.

Az egyik egészségügyi központ alkalmazottját idézve arról is beszámolták, hogy az elosztópontokat tájékoztatták már a feladatról, de az egyelőre nem világos, mikor érkezik meg az első adag gyógyszer – írja a CNN.

Két gyógyszert tudnak alkalmazni

A Paxlovid az egyetlen külföldi fejlesztésű koronavírus-gyógyszer, amelyet Kínában használatra engedélyeztek, de nagyon nehéz hozzájutni. Amikor decemberben egy egészségügyi platformon megjelent a szer, órák alatt elkapkodták. A másik engedélyezett antivirális gyógyszer a kínai Genuine Biotech fejlesztette Azvudine.

KAPCSOLÓDÓ

Az orvosok betegen is dolgoznak

Kína három év után szakított a zéró Coviddal, ennek hatására az egészségügyi rendszer túlterhelődött és a lázas betegségekre alkalmazható gyógyszerekből is hiány alakult ki. Egy állami lapban arról számolt be egy pekingi orvos, hogy sem ő, sem másik három társa, akikkel együtt dolgozott a sürgősségi osztályon, nem tudott enni vagy inni munkaidőben, olyan sok beteget kellett ellátniuk.

Egy másik orvos arról beszélt, hogy bár neki is lázas tünetei voltak, dolgoznia kellett: nagyon sok beteg érkezik és kevés az egészségügyi dolgozó.

Az ország több tájáról érkeztek egészségügyi dolgozók Pekingbe, hogy enyhítsenek a kialakult helyzeten. Fővárosként itt a legjobb az egészségügyi rendszer, de a korábbi szabályoktól való hirtelen elfordulás hatására rengeteg a beteg.

KAPCSOLÓDÓ

Az ország közel ötöde lehet beteg

A Nemzeti Egészségügyi Bizottság belső becslése szerint december első 20 napjában Kínában közel 250 millió ember kapta el a Covidot, ami az ország lakosságának nagyjából 18 százalékát teszi ki.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy amint a nagyvárosokban élők a jövő hónapban visszatérnek szülővárosaikba a holdújév alkalmából,

a vírus átterjedhet Kína vidéki részeire,

ahol az oltottsági arány alacsonyabb és az egészségügyi ellátás is sokkal esetlegesebb.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában