Tunézia – Az ellenzék szerint érvénytelen a népszavazás

Ezt olvasta már?

Puuccsak vádolta a hivatalban lévő elnököt és érvénytelennek nevezete az alkotmány módosításáról tartott népszavazást a tunéziai rsékelt iszlamista párt.

Az Ennahda vezetője, Rasíd Gannúsi szerint a július 25-i referendum részvételi aránya alacsony volt, és éppen ez a bizonyítéka annak, hogy az ország többsége nem kér a Kaisz Szaíd elnök beterjesztette alkotmányból.

Az államfő viszont azt mondta, ” a referendummal letették egy új köztársaság alapjait”. A népszavazáson ugyanis a többség az új alkotmányra voksolt.

Ezzel szemben a referendumot elutasító ellenzék továbbra is a 2014-ben életbe lépett, a forradalom győzelmét követően megszövegezett alkotmányt tekinti érvényesnek. Azt is közölték: folytatják a harcot az elnök “puccsa” ellen, és azon dolgoznak, hogy szabad, tisztességes elnök- illetve parlamenti választásokat tartsanak Tunéziában.

Szaíd tavaly nyáron oszlatta fel a parlamentet, és rendeleti kormányzást vezetett be. A 2011-es forradalmi eseményeket követően összeállított demokratikus alkotmányt az elnök arra hivatkozva írta át, hogy az országot ki kell vezetni az elmúlt évek bénultságából. Az alkotmány megszövegezése egy bizottság feladata volt, de a testület elnöke szerint a népszavazásra bocsátott tervezet jelentősen eltért javaslatuktól.

Emellett július elején a bíróság befagyasztotta az államfő több politikai ellenfelének, köztük Gannúsinak a bankszámláit.

A feloszlatott törvényhozás elnöki tisztét is betöltő Gannúsi ellen már korábban kiutazási tilalmat is elrendeltek.

Elemzők rámutattak: a tunéziaiak a gazdasági helyzet romlása miatt kiábrándultak az országot az “arab tavasz” óta irányító pártokból, és elégedetlenek a fennálló politikai rendszerrel. Az észak-afrikai országot gazdasági válság fenyegeti, ezért Tunézia tárgyalásokat kezdett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy mentőcsomagról.

Nyitókép: MTI/AP/Hedi Azouz

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában