Történelmi győzelem: Marosvásárhelynek ismét magyar polgármestere van!

Ezt olvasta már?

Soós Zoltán győzelmi beszéde 2020. szeptember 27-én este Marosvásárhelyen.

Fotó: Soós Zoltán / Facebook

Marosvásárhely húsz év után újra magyar polgármestert választott Soós Zoltán személyében, az eddig összeszámolt szavazatok alapján behozhatatlan előnnyel vezet. Soós 2016-ban is indult már a tisztségért, de akkor szoros versenyben alulmaradt a várost 2000 óta vezető Dorin Floreával szemben. A román polgármester a mostani választáson nem indult újra, Claudiu Maiort,  a baloldali Pro Románia párt jelöltjét támogatta. Ezzel a 2000-ben leköszönő Fodor Imre után újra magyar polgármestere van a legnagyobb – román etnikai többségű – székelyföldi városnak.

Soós korábban a kampányhajrában az Indexnek adott interjújában arról beszélt, hogy egy Marosvásárhely van, két nagy nemzeti közösséggel, és ugyanaz a problémája románnak és magyarnak. Emellett a következőket mondta:

Leginkább az a fontos, hogy megmozduljon a város. Nem csak a választás napján, hanem úgy általában is. Húsz éve állunk egy helyben. Egyfajta dugóba kerültünk, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Ezen kell változtatni. Nem kell ehhez nagy dolgokat kitalálni. Számos jó példa van a környékünkön Kolozsvártól Sepsiszentgyörgyig, olyan városok, amelyek mind előttünk járnak. Nem szégyen tőlük tanulni!

További eredmények Erdélyből 

Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád szerzett újabb mandátumot – írja a Transindex. Székelyudvarhelyen – a Főtér szerint – szintén az eddigi polgármester, Gálfi Árpád újrázott.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában