Tőkés László: Az össznemzeti magyar összefogás ragyogó sikere az országgyűlési választások eredménye

Ezt olvasta már?

Az össznemzeti magyar összefogás ragyogó sikerének tartja a magyarországi országgyűlési választások eredményét az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Tőkés László a tanács sepsiszentgyörgyi tisztújító küldöttgyűlésén tartott beszámolójában elmondta:

A külhoni magyarság hálával tartozik Orbán Viktor nemzeti kormányának a határokon átívelő nemzetegyesítés eme fényes győzelméért, háláját pedig cselekvő hozzájárulásával juttatja kifejezésre.

Úgy vélte, a nemzeti-polgári oldal kétharmados győzelme, a békét, a biztonságot és az elszakított nemzetrészek megerősödését jelenti a Kárpát-medencében.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke (archív)Forrás: MTI/Kiss Gábor

Arról is beszélt, túlzás a magyar nemzetpolitika 12 éves sikertörténetéről beszélni, mert autonómia nélkül beolvadás vár az erdélyi magyarságra. Felidézte, egy nemrég tartott könyvbemutatón Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes sikertörténetnek minősítette az elmúlt 12 év nemzetpolitikáját, Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár pedig világszerte is egyedülállónak mondta a magyar nemzetpolitika eredményeit. Az EMNT elnöke Kalmár Ferenc miniszteri biztost idézve fogalmazta meg a “rideg valóságot”: autonómia nélkül beolvadás vár az erdélyi magyarságra.

Kárpátaljai közösségünk válságos állapota híven jelzi túlélési esélyeinket. Nem győzelmi ünnepre kell harangozni, hanem a vészharangot kell megkongatni”

– jelentette ki, majd hozzátette, az EMNT is a “cselekvő nemzet” hadrendjébe sorakozik fel, és

utolsó erejéig kész folytatni a küzdelmet közösségi autonómiáért, önámítás és megalkuvás nélkül, köszönettel azért és elvárással aziránt, hogy a magyar hazára mindenkor számíthat”.

Tőkés László beszédében méltatta azokat az eseményeket, amelyek az elmúlt években az erdélyi magyar politika új egységének irányába mutattak. Ugyanakkor sajnálatosnak tartotta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) 2018 januárjában aláírt hárompárti autonómianyilatkozatához nem sikerült cselekvési tervet is illeszteni. Úgy vélte, erre az erdélyi magyarság autonómiaigényét először kinyilvánító kolozsvári nyilatkozat 30. évfordulóján, idén ősszel nyílik lehetőség.

Tőkés László hasonló fontosságúnak tartotta a magyar-román párbeszéd folytatását és a megegyezés keresését.

A mindenkori román államhatalom beleegyezése nélkül ugyanis nem valósítható meg a magyar közösségi önrendelkezés. Hozzátette, az EMNT ezért rendezi meg évről évre a román-magyar értelmiségi konferenciáit.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában