Több tucat kórház személyzete lépett sztrájkba Mianmarban

Ezt olvasta már?

Hetven kórház egészségügyi személyzete lépett sztrájkba Mianmarban, így tiltakozva a héten végrehajtott katonai hatalomátvétel miatt – áll a délkelet-ázsiai ország civil engedetlenségi mozgalmának szerdán, a Facebookon közzétett bejelentésében.

A mozgalom – amelynek az oldala szerda reggelre már mintegy 150 ezer követőt számlált – azzal vádolja a katonaságot, hogy a saját érdekeit a koronavírus-járvánnyal küzdő emberek érdekei elé helyezi.

“Nem vagyunk hajlandók végrehajtani az utasításait egy törvénytelen katonai rezsimnek, amely megmutatta, hogy semmibe veszi a betegeinket” – jelentették ki a sztrájkolók.

Sztrájkolnak az egészségügyi dolgozókForrás: AFP/Bangkok Post Plc/Arnun Chonmahatrakool

Helyszíni beszámolók szerint kedden Rangun belvárosában sokan dudálással fejezték ki elégedetlenségüket, s azt kiabálták, “éljen sokáig Szú mama!”, utalva ezzel az ország eddigi vezetőjére, a hétfőn őrizetbe vett, vélhetően házi őrizetben lévő Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjire.

Hétfőn lépett hatalomra a hadsereg

A mianmari hadsereg hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és Aung Szan Szú Kji mellett több magas rangú politikust is őrizetbe vett. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaság feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira.
Az államcsínyt követően a kormányból eltávolítottak 24 minisztert és helyettes tárcavezetőt, helyükre pedig 11 új minisztert neveztek ki. A kabinet aktív és volt tábornokokból, valamint Thein Szeinnek, Mianmar előző elnökének, a hadsereg egykori tábornokának tanácsadóiból áll.
A fegyveres erők közölték, hogy “szabad és tisztességes választást” tartanak, és átadják a hatalmat a győztes pártnak. A választások időpontját nem határozták meg, és hétfőn egy évig tartó szükségállapotot hirdettek ki.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img