Több tízezer háztartás maradt áram nélkül Lengyelországban

Ezt olvasta már?

Erős szél és hóviharok következtében több tízezer háztartás maradt hétfőn áram nélkül Lengyelországban. Az ítéletidő miatt délig országszerte több mint 3 ezer alkalommal riasztották a tűzoltókat, két ember megsérült.

Lengyelországban az éjszaka és a nap folyamán erőteljes viharok söpörtek végig, ezek az északi tengerparttól a déli irányban haladó frontvonalakat kísérik. A széllökések helyenként az óránkénti 100-118 kilométeres sebességet is elérik.

A téli időszakra nem jellemző, villámcsapásokkal és mennydörgéssel kísért hóviharok a hétfő déli órákban a fővárost, Varsót is elérték. A meteorológiai szakportálok szerint csak reggel 9 óráig közel 5,5 ezer villámkisülés volt észlelhető országszerte.

A kormány biztonsági központja (RCB) honlapján elérhető adatok szerint hajnali 6 órára közel 11,4 ezer lengyelországi háztartás maradt áram nélkül. A nap folyamán ezek a számok folyamatosan növekednek.

Délutáni hatósági közlemények szerint például a nyugaton fekvő Nagy-lengyelországi vajdaságban 30 ezer, az északkelet-lengyelországi Podlasiei vajdaságban 21 ezer háztartás maradt áram nélkül. A Mazóviai vajdaságban a Varsótól délre fekvő Radom város környékén pedig 28 ezer olyan háztartásról számoltak be, ahol szünetel az áramellátás.

A tűzoltókat délig több mint 3 ezer alkalommal riasztották a letört faágak, az eltorlaszolt utak miatt is.
Az északkelet-lengyelországi Elblag városában egy nő és egy férfi megsérült egy lezuhant faág miatt.
Az erős szélre tekintettel az országos meteorológiai szolgálat hétfőre a déli vajdaságok számára a háromfokos skálán a legalacsonyabb, első fokú, az ország nagyobb részére pedig másodfokú riasztást adott ki.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában