Több mint hatvan rabot engedtek ki Szíriában az új amnesztiatörvény miatt

Ezt olvasta már?

Több mint hatvan foglyot már szabadon engedtek Szíriában vasárnap óta egy új amnesztiarendelet alapján – közölte hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az aktivistahálózat szerint az ország több régiójában engedtek el rabokat, akik közül egyesek tíz évnél is hosszabb időt töltöttek börtönben. A szombaton közzétett új amnesztiarendelet a jogvédők szerint az eddigi legszélesebb hatályú jogszabály. Bassár el-Aszad szíriai elnök korábban több alkalommal is hirdetett már amnesztiát a polgárháború 2011-es kirobbanása óta, azokban az esetekben a foglyok számos kategóriája még kivételt képezett.
A mostani rendelet értelmében általános amnesztiát hirdetnek minden olyan fogoly számára, aki terrorista bűncselekményeket követett el 2022. április 30. előtt, kivéve azokat a bűnelkövetőket, akik embert öltek, vagy a terrorellenes törvény hatálya alá tartozó eseteket – közölte a szíriai elnöki hivatal szombaton. Rámi Abdel-Rahmán, az OSDH vezetője elmondta: több tízezer elítélt jogosult az amnesztiára az új rendelet alapján, közülük többeket terrorizmussal kapcsolatos bűntettekkel vádolnak. Rahmán szerint ezek a vádak sok esetben „homályosak”, és azt a célt szolgálják, hogy az önkényesen őrizetbe vett embereket el tudják ítélni. A közösségi médiában megjelent, 20 nevet tartalmazó lista szerint a Damaszkusztól északra lévő hírhedt Szednaja katonai börtönből is engedtek szabadon foglyokat.

 Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint a szíriai kormány foglyok ezreit kínoztatta és végezte ki a Szednaja börtönben. A szíriai háború kezdete óta csaknem félmillió ember halt meg a rezsim által működtetett börtönökben, és több mint százezren közülük az ezekben a létesítményekben alkalmazott kínzások és embertelen körülmények következtében vesztették életüket az OSDH szerint.

(A címlapi kép illusztráció)

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában