Több mint 37 ezer új fertőzött egy nap alatt Olaszországban, nem enyhítenek a korlátozásokon

Ezt olvasta már?

A kiemelten járványveszélyes, úgynevezett vörös színű térségekben továbbra sem enyhítik a szigorú korlátozásokat, miután egy nap alatt több mint 37 ezer új fertőzöttet szűrtek és 699 beteg halt meg Olaszországban az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter december 3-ig meghosszabbította a jelenleg érvényben levő intézkedéseket, melyek járványveszélyesség szerint osztályozzák a tartományokat. Egyetlen tartomány fokozatát sem enyhítették. Vörös zóna maradt Lombardia, Piemont, Valle d’Aosta, Calabria, Campania, Toscana, Abruzzo, valamint Alto Adige, amely autonóm régióként maga hirdette ki kiemelten járványveszélyesnek a területét.

Az érintett tartományok vendéglátási és kereskedelmi ágazata abban reménykedik, hogy esetleg már november 27-től a járványgörbe lehetővé teszi a szigorú korlátozások részleges oldását.

Erre a napra esik a karácsony előtti kedvezményes vásárlás kezdete a Black Friday-akciókkal. A teljesen lezárt, ezért üres Milánóban péntek este megkezdték a belvárosi karácsonyfák felállítását emlékeztetve, hogy a karácsonyi időszak elveszítése újabb jelentős gazdasági kiesést vonna maga után.

Néptelen a római Navona tér 2020. november 18-án, a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozások idejénForrás: MTI/EPA-ANSA/Angelo Carconi

A síturizmus is nyitást sürget: a jelenleg lezárt másfél ezer olaszországi sípálya üzemeltetője elképzelhetetlennek tartja, hogy az idén ne nyissanak meg karácsonyra, vagy legalább január első hetétől. Emlékeztettek, hogy a szektor évente 40 millió turistát, 12 milliárd euró forgalmat, valamint 60 ezer munkahelyet biztosít.

Az egészségügyi hatóságok ellenzik a sípályák újranyitását a nyáron történtek megismétlésétől tartva, amikor tömegek lepték el a tengerpartokat, és ez ősszel a járványgörbe emelkedéséhez vezetett.

Egy nap alatt 37 242 új beteget szűrtek a korábbi valamivel több mint 36 ezer után, miközben a tesztelések száma húszezerrel kevesebb volt. Az aktív fertőzöttek száma túllépte a 777 ezret. Egy nap alatt 699 beteg halt meg a korábbi 653 után, így a halottak száma elérte a 48 569-t.

Pozitívnak számít, hogy csökkenést mutat az intenzív osztályokra kerülők napi száma: pénteken harminchattal emelkedett a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma a keddi százhúszhoz képest. Jelenleg 3748-an vannak intenzív osztályon.

Védőfelszerelést viselő egészségügyi katonák a kórházak tehermentesítésére felállított, koronavírus gyorsvizsgálatot végző állomáson dolgoznak Lombardia székhelyén, Milánóban 2020. november 13-ánForrás: MTI/AP/Luca Bruno

A reprodukciós ráta húszból négy tartományban egyes érték alá süllyedt. A Közegészségügyi Intézet (Iss) értékelése szerint a járványhelyzet javulóban van, de még nem szabad engedni a korlátozásokból.

Az északi Alto Adige tartományban, vagyis Dél-Tirolban tömeges koronavírus-tesztelést kezdtek pénteken.

A majdnem félmillió lakosú régióban vasárnap estig kétszáz tesztállomáson végzik a szűrést, amelyben 11 ezer egészségügyi dolgozó, valamint gyógyszerészek is segédkeznek. Az első nap, a reggel nyolctól este hat óráig tartó teszteléseken, már majdnem 83 ezren vettek részt, és a nem teljesen feldolgozott eredmények szerint eddig 1256 pozitív embert szűrtek, akikre tíz napos házi karantén vár.

Olaszországot megrázták a sajtóban közölt üzenetek, amelyeket a Covid-osztályokon meghalt betegek hagytak maguk után. A náluk levő papírcetlikre, újságokra írtak rövid sorokat, így búcsúzva családtagjaiktól, akikkel utolsó óráikban sem tudtak találkozni. Egy idős beteg egy keresztrejtvény-újság lapjára írt búcsút, bocsánatot kérve gyerekeitől, amiért nem volt ereje megküzdeni a betegséggel.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában