Több frontról indíthat támadást Oroszország a donyecki és a luhánszki térségek ellen

Ezt olvasta már?

Az ukrajnai háború miatt az élelmiszerárak szerte a világon meredeken nőnek, és hiány alakul ki a főterményekből Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában – figyelmeztet az ENSZ. A háború hatására csökkent mind az ukrajnai, mind az orosz export, pedig ketten együtt a világ búzaexportjának 25, kukoricaexportjának pedig 16 százalékát adják.

Amerikai kormányhivatalok műholdképeinek tanúsága szerint – amelyekbe a Reuters betekinthetett – súlyos károk értek legalább hat kelet-ukrajnai gabonatárolót az orosz támadások hatására. És nemcsak ilyen tárolókat támadnak, hanem az ukrajnai kikötőkből elinduló élelmiszerszállító hajókat is, már legalább hármat – közölte Wendy Sherman amerikai külügyminiszterhelyettes az ENSZ Biztonsági Tanácsában, a háborúról szóló keddi tanácskozáson. Hozzátette, hogy az orosz hadsereg ezenkívül akadályozza körülbelül 94 ukrán hajó elindulását a fekete-tengeri kikötőkből.

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet azonban visszautasította Sherman állításit. Az ukrán katonákat és a nacionalista alakulatok fegyvereseit vádolta ismét azzal, hogy civilekre lőnek, és azt sugallta, hogy a gabonaraktárakat és a hajókat is ők támadják, nem az orosz hadsereg.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában