Tízezrével menekülnek a besorozástól és a határok lezárásától félő oroszok

Ezt olvasta már?

A háború kitörése óta már több tízezer orosz hagyta el a hazáját, hogy legalább a háború idejére tartósan másik országban telepedjen le. A menekülők között a katonakorú férfiak vannak többségben, akik el akarják kerülni a besorozást és azt, hogy az esetleges statárium miatt a lezárt határok mögött, Oroszországban rekedjenek. A határátkelőkön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) tagjai hosszasan vallatják már most is a katonakorú férfiakat az utazásuk okáról, és rendszeresen elolvassák a férfiak telefonján az üzenetváltásokat is.

A nyugat-európai és észak-amerikai légtérzár és általános gazdasági szankciók miatt a menekülésre alkalmas célpontok között a legnépszerűbb Törökország, Örményország és a Perzsa-öböl országai, valamint a közép-ázsiai Kirgizisztán. Ez utóbbi nem csak azért lett a háború és a besorozás elől menekülő oroszok legnépszerűbb célpontja, mert a Biskekbe szóló repülőjegyek megfizethetők és akár 300 amerikai dollárért elérhetők (ellentétben a Dubajba és csak egy irányba szóló 4000 dolláros repülőjeggyel). Biskek azért is az odasereglő orosz állampolgárok új, átmeneti otthona lehet hosszú távon, mert Kirgizisztánban az oroszok vízum nélkül és határozatlan ideig tartózkodhatnak. Ráadásul az oroszul jól beszélő kirgizek barátságosan fogadják őket. 

Az Oroszországgal határos Grúzia pedig a földrajzi közelség miatt máris 25 ezer orosz menekültet regisztrált,  és a hatóságok szerint a beáramlás az utóbbi napokban még fel is erősödött.

Az örményországi Jerevánt pedig az új Konstantinápolynak kezdik emlegetni a közösségi médiában, utalva Isztambulnak az Oszmán Birodalom korabeli nevére, ahova az októberi forradalmat követő polgárháborúban az oroszok nagy számban menekültek el.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában