Tíz európai ország már megnyitotta a rubelszámláját az orosz gázért

Ezt olvasta már?

Eddig összesen tíz európai gázvállalat nyitott számlát az orosz Gazprombanknál, s négyen már rubelben fizettek Oroszországnak a földgázért – jelentette szerdán a Bloomberg amerikai hírügynökség.

A Bloomberg a Gazprom orosz gázipari óriáshoz közel álló, névtelenséget kérő forrásra hivatkozott.

Az illetékes szerint még akkor is, ha több ország is megtagadja a Kreml követelését, hogy az orosz gázért rubelben fizessenek, a lengyel és bolgár gázszállítások leállításához hasonló intézkedés egészen május második feléig nem valószínű, mivel a következő gázszállítmány kifizetése csak akkor esedékes.

Úgy tudni, tíz európai vállalat már számlát nyitott a Gazprombanknál, hogy teljesíteni tudja a Moszkva által igényelt fizetési feltételeket.

A Gazprom eddig nem kommentálta a Bloomberg értesülését.

Eddig összesen tíz európai gázvállalat nyitott számlát az orosz Gazprombanknál, s négyen már rubelben fizettek Oroszországnak a földgázért – jelentette szerdán a Bloomberg amerikai hírügynökség. A kép illusztráció!Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Maksim Blinov

Az orosz gázipari holding szerdai közleményében erősítette meg, hogy leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül.

A Gazprom hangsúlyozta, hogy az általa javasolt fizetési mechanizmus nem sérti az Ukrajnában indított orosz hadművelet nyomán elrendelt nyugati szankciókat.

Moszkva a büntetőintézkedésekre válaszul rendelte el, hogy az energiaexport ellenértékét rubelben kell kifizetni.

Oroszország különböző vezetékrendszereken keresztül 23 európai országnak szállít földgázt.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában