Tényleg bajban van a Fidesz egy évvel a választások előtt?

Ezt olvasta már?

Újabb halálos áldozata van a madridi házrobbanásnak

Négyre emelkedett a szerdai madridi házrobbanás halálos áldozatainak száma, miután a baleset egyetlen súlyos sérültje éjjel elhunyt a kórházban - közölték a hatóságok. A...

Két öngyilkos merénylet volt Bagdadban, legalább heten meghaltak

Legalább heten meghaltak és több mint 25 ember megsebesült, két öngyilkos merénylet is történt az iraki főváros központjában található piacon. Az elkövetők egyelőre ismeretlenek.A merényletben legalább...

Halálos tömegszerencsétlenség: busz ütközött személyautóval Gödöllőnél

Rendkívüli hírlevél Amit 2021-ben azonnal tudni kell. Menetrend szerinti autóbusz ütközött össze egy személyautóval a 3-as főúton, Gödöllő külterületén csütörtök hajnali háromnegyed 6-kor, miután az...

Vihar készül a csütörtöki EU-csúcson az oltóanyagok lassú érkezése miatt

Alapvetően az oltóanyag-program és a közös oltási útlevél kérdése alkotja a két formális napirendi pontját a csütörtök este 18 órakor kezdődő EU-huszonhetes videokonferenciának. Ám...

Az elmúlt hónapokban több közvélemény-kutató intézet eredményei is azt mutatták, hogy lejtmenetben van a Fidesz, az ellenzéki összefogás pártjainak támogatottsága pedig már magasabb, mint a kormánypártoké. Az ellenzéki oldalon így a 2019 őszi önkormányzati választásokon elért siker után ismét felcsillant a remény arra, hogy 2022-ben sikerülhet legyőzni a Fideszt. 

Orbán Viktor és pártja az elmúlt tíz évben minden országgyűlési választást megnyert, így 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban is kétharmadot szerzett a parlamentben. De mit mutattak a választást megelőző év elején a közvélemény-kutatások? Tényleg trendfordulásról lehet ilyenkor beszélni? Beszéljenek a számok. 

2013

2013 januárjában a Medián, a Szonda-Ipsos, a Tárki és a Századvég is készített közvélemény-kutatást. Ebből a Medián kutatását érdemes alapul venni, amely ebben az időszakban minden alkalommal közölt adatot. 

A választás előtti év januárjában a Medián a teljes népesség körében 27 százalékos támogatottságot mért a Fidesznek. 2013-ban még nagyon messze voltak egymástól az ellenzéki szerveződések, de akkor az azóta már szövetségre lépő pártok támogatottsága összeadva (MSZP, DK, LMP, Jobbik, az azóta megszűnt Együtt 2014) 36 százalék volt a lakosság körében.

A biztos pártválasztók körében 43 százalékon állt a Fidesz, míg az ellenzéki pártok össztámogatottsága 57 százalék volt. 

Végül a 2014. áprilisi országgyűlési választásokon másodszor is kétharmadot szerzett a Fidesz–KDNP, az új választási rendszerben 45 százalékot értek el a kormánypártok. 

2017

2017 januárjában a teljes népesség körében 37 százalékon állt a Fidesz a Mediánnál, míg az ellenzéki pártokkal a választókorúak 28 százaléka szimpatizált. A biztos pártválasztók körében a 2010-es őszi eredményekhez hasonló népszerűségnek örvendtek a kormánypártok, a Fidesz–KDNP 60 százalékos támogatottsággal bírt.

Az ellenzéki pártok össztámogatottsága ezzel szemben 38 százalék volt (először jelent meg a Momentum is a közvélemény-kutatásokban, a biztos pártválasztók körében 2 százalékos eredménnyel). 

A 2018-as tavaszi országgyűlési választásokon végül Orbán Viktorék ismét kétharmados győzelmet arattak 49 százalékkal. 

Kincstári optimizmus ’22-re

2021-ben még nem publikált adatokat a Medián, a legutóbbi felmérésük tavaly decemberben készült. Ebben a Fidesz–KDNP a teljes népesség körében 32 százalékos népszerűségnek örvendhetett, míg az ellenzéki összefogás (MSZP–DK–Párbeszéd–LMP–Momentum–Jobbik) 28 százalékot szerzett. 

A biztos pártválasztók körében a kormánypártok 49 százalékon állnak, míg az ellenzéki pártok össztámogatottsága (a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nélkül) mindössze 40 százalék. 

(Borítókép: Orbán Viktor a Fidesz eredményváróján 2018. április 9-én. Fotó: Németh Sz. Péter / Index) 

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Németország támogatást biztosít az orosz vakcina európai uniós engedélyeztetéséhez

Angela Merkel német kancellár bejelentette, támogatást biztosít Oroszországnak az új típusú koronavírus ellen Oroszországban kifejlesztett Szputnyik V oltás uniós engedélyeztetéséhez. Angela Merkel Vlagyimir Putyin orosz elnökkel...

Egyre több külföldi étterem lázad fel és kinyit | Street Kitchen

Kolbásszal az igazi! Tésztapolc A parmezános réteget nem érdemes kihagyni ...

Újabb étteremnyitás: Érden nyit új helyet a MexKitchen | Street Kitchen

Gluténmentes Finomak és egészségesek is, bizony van ilyen! Szendvicsek és burgerek ...

Ezeken a helyeken kaphattok meleg ételt vagy italt, ha a Balatonhoz kirándultok

Alapkészítmények Ha már megvan az alaprecept, már csak rajtatok áll, hogy édesen, vagy sósan turbózzátok! ...

„Elégethetném a pénzt a teraszon” – Hogyan éli túl egy kávézótulajdonos a járványt?

A klasszik, kockás terítős büfék reggeli szendvicskínálatának gyöngyszeme Green Kitchen Ez most nem...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -