Teljes kettős mércét alkalmaz az Európai Unió a kisebbségek kérdésében

Ezt olvasta már?

Érdekes – az Unió szerint kisebbség és kisebbség között is van bizony különbség: az egyik kapcsán van hatásköre az EU-nak, a másik kapcsán nincs – írta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a Facebookon azzal kapcsolatosan, hogy míg a nemzeti kisebbségek kérdését az Európai Bizottság elutasította, addig más kisebbségek esetén minden eszközzel be kíván avatkozni a tagállamok szuverén törvényhozásába az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság 2021. január 14-ei közleménye szerint a következő indokkal visszautasítják a Minority Safepack nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezést: 

 “…az Unió nem rendelkezik általános jogalkotási hatáskörrel kimondottan a nemzeti kisebbségek védelmének terén. Az EUSZ 2. cikke a „kisebbségekhez tartozó személyek jogaira” az Unió egyik alapértékeként hivatkozik, amelyet tehát tiszteletben kell tartani az uniós szakpolitikák végrehajtásakor. Az Alapjogi Charta 21. és 22. cikke nem biztosít hatáskört a nemzeti kisebbségek védelmével a nemzeti kisebbségek védelmével kapcsolatos jogalkotásra”  

“Az Unió nem rendelkezik jogalkotási hatáskörrel az olyan kérdésekben, mint a regionális vagy kisebbségi nyelvek közoktatásban vagy máshol történő használata” 

– írta Szánthó Miklós kiemelve az Európai Unió által alkalmazott kettős mércét.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img