Teljes elszigeteltségben London és környéke az eddiginél sokkal fertőzőbb, új koronavírus-mutáció miatt

Ezt olvasta már?

Egy új, az eddiginél legalább 70 százalékkal fertőzőbb koronavírus-mutációt észleltek az Egyesült Királyságban. Az új fertőzést – amely valamikor az ősz elején bukkant fel először – egyelőre nem sikerült ellenőrzés alá vonni, vagyis a tudósok is keveset tudnak róla. Egyre több ország próbál meg azonban védekezni a feertőzés ellen: többek között Olaszország, Németország, Franciaország és Írország sem fogad utasszállító gépeket az Egyesült Királyságból. Londonban és környékén vasárnaptól jelentős szigorítások léptek hatályba.

A BBC hétfő reggeli összefoglalója szerint az új koronavírus-mutációt még szeptemberben fedezték fel, novemberre pedig a fertőzések negyedét ez a variáció okozta Londonban. Jelenleg az új vírustörzs a megbetegedések több mint feléért felel.

A tudósok is annyit tudnak eddig, hogy a mutáció rendkívül gyorsan terjed, legalább 70 százalékkal fertőzőbb, mint az eddig ismert törzs, viszont arra még nincs bizonyíték, hogy halálosabb is lenne. Úgy sejtik, hogy a már engedélyezett és fejlesztés alatt álló koronavírus elleni védőoltások a mutálódott vírus ellen is hatásosak lehetnek.

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek a járványügyi szabályokra figyelmeztető felhívás mellett haladnak el Londonban.Forrás: MTI/EPA/Neil Hall

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter vasárnap azt mondta, eddig nem sikerült ellenőrzésük alá vonni az új, fertőzőképesebb vírust, ezért Londonban és a környezető országrészekben azonnali hatállyal jelentős szigorítások léptek életbe. Az eddigi háromfokozatú járványkészültségi szintet még eggyel, egy negyedik szinttel is megemelték – közölte Boris Johnson miniszterelnök.

Sorban álló emberek a londoni St Pancras állomáson, miután Boris Johnson bejelentette, hogy a legszigorúbb járványügyi korlátozások lépnek életbe az új koronavírus-mutáció miattForrás: MTI/PA/AP/Stefan Rousseau

A mutáció elsősorban Londonban és Délkelet-, illetve Kelet-Angliában terjed. Erre a világ több országában is az Egyesült Királyságból érkező utasszállító gépek kizárásával reagáltak. Már nem engedi leszállni repülőterein a brit gépeket Hollandia és Belgium, valamint Olaszország, Németország, Franciaország, Írország, Kanada, Románia, Bulgária, Kuvait és Salvador sem. A Csatorna-alagúton a vonatközlekedés is leállt, illetve leállt a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében.

Az Európai Tanács várhatóan hétfő délelőtt ül össze, hogy megvitassák az új koronavírus-mutációval kapcsolatos lépéseket, és hamarosan döntés várható az Európai Gyógyszerügynökségtől is, amelyben jóváhagyhatják a Pfizer-BioNTech-vakcinát. Ezt az oltóanyagot az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban már használják. A leginkább veszélyeztetett csoportokat kezdték el vele beoltani.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img