Teljes a káosz: letartóztatták az ukrán titkosszolgálat elszökött vezetőjét

Ezt olvasta már?

Szerbiában tartóztatták le az ukrán titkosszolgálat korábbi vezetőjét. Andrij Naumov egy német állampolgár társaságában próbálta átlépni a szerb-észak-macedón határt, de a vámosok több mint 600 ezer euró és 120 ezer dollár készpénzt és két smaragdot találtak nála.

Temérdek pénz és smaragdok a volt ukrán titkosszolgálati vezetőnél

Letartóztatták az szerb-észak-macedón határon az ukrán titkosszolgálat korábbi vezetőjét. Andrij Naumovot azzal gyanúsítják, hogy bejelentés nélkül akart átvinni a határon rengeteg készpénzt és két drágakövet, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A Jutarnji horvát napilap értesülései szerint

Naumovnál csaknem 608 ezer euró és mintegy 125 ezer dollár volt készpénzben, valamint két smaragd is.

Forrás: V4NA

Andrij Naumov 2019-ben csatlakozott az ukrán titkosszolgálathoz. Két évvel később kinevezték a belbiztonsági osztály vezetőjévé. Március 31-ig töltötte be a posztját az ukrán titkosszolgálatban, azaz bőven az orosz hadműveletet követően is Kijev szolgálatában állt.

Az ukrán elnök,

Volodimir Zelenszkij ekkor váltotta le, sőt hazaárulással vádolta az addig komoly befolyással bíró férfit, aki egyébként a harcok megkezdése előtti napon elhagyta országát és külföldre távozott.

Családját pedig helyi források szerint már az inváziót megelőzően külföldre menekítette. Zelenszkij akkor azt mondta, azok a magasrangú tisztek, akik nincsenek tisztában azzal, hogy mi a hazájuk, és akik megszegik az esküjüket, amit az ukrán nép előtt tettek, rangjukat vesztik. Erről számoltak be ukrán források, amelyet a Nova szerb portál idéz.

Forrás: V4NA

Naumovnak egyébként Kijev luxusnegyedében volt háromszobás lakása, amelyet – mint kiderült – a család a piaci ár negyedéért vásárolt.

A szerb rendőrség megerősítette

Az eddig rendelkezésre álló információk szerint Naumov egy német állampolgárral együtt próbálta átlépni Észak-Macedónia felé a határt, ekkor vették őrizetbe a szerb rendőrök. A Szerb Belügyminisztérium korrupciósellenes osztályának közleményében azt írja: két személyt tartóztattak le, az 1982-es születésű ukrán A.N.-t és az 1986-os születésű német A.A.-t. Pénzmosással gyanúsítják őket. Arról is írnak a hivatalos közleményben, hogy a rendőrök a preševói határátkelőn vizsgálták át a BMW típusú személygépkocsit.

Forrás: V4NA

Az értékeket nem jelentették be hivatalosan az autóban ülő személyek. A gyanú szerint a pénz és a drágakövek bűncselekmény elkövetéséből származnak – írja a rendőrség. Naumovot és társát 48 órás előzetes letartóztatásba helyezték, és várhatóan feljelentést tesznek ellenük. A szerb törvények szerint akár 12 év börtönbüntetés is várhat rájuk. Az ukrán sajtó ugyanakkor arról ír, hogy mivel Andrij Naumov számos ukrán titkosszolgálati információval rendelkezik, megpróbálhat majd kereskedni ezekkel, cserébe a szabadságáért. Az ukránok szerint ez azért is elképzelhető, mert – mint írják – a szerb belügyi tárca vezetője, Aleksandar Vulin Kreml-közeli politikus.

Percről percre közvetítésünk a háborúról itt olvasható.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában