Telefonon tárgyalt Lukasenko és Merkel

Ezt olvasta már?

Telefonon tárgyalt egymással hétfőn Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnök és Angela Merkel leköszönő német kancellár a lengyel határnál kialakult migránsválságról – jelentette a BelTA fehérorosz állami hírügynökség.

A telefonbeszélgetés, amely az első volt Lukasenko és egy európai vezető között, amióta a tavaly augusztusi vitatott tisztaságú elnökválasztás után a hatodik mandátumára megválasztott fehérorosz vezető rendszere leverte a tiltakozó mozgalmat, a BelTA szerint mintegy ötven percig tartott. A fehérorosz elnöki hivatal egyik Telegram-csatornájára hivatkozó hírügynökség további részleteket nem közölt.

Ötven percen keresztül tárgyalt telefonon Lukasenko és MerkelForrás: AFP/Siarhei Leskiec

A fehérorosz állami média szerint a két politikus megvitatta, hogyan lehetne megoldani a migránsválságot, és Merkel felvetette, hogyan lehetne humanitárius segítséget eljuttatni a határon rekedteknek.

Fehérorosz egyenruhások kísérték a migránsokat a határhoz

A telefonbeszélgetésre azután került sor, hogy az Európai Unió hétfőn bejelentette: a közeli napokban újabb szankciókat rendel el Lukasenka rendszere ellen.

Brüsszel azzal vádolja Minszket, hogy a fehérorosz rendszer szervezi a lengyel határra érkező bevándorlóáradatot, egyebek mellett vízumok kibocsátásával, hogy megtorolja a tavalyi tüntetések elnyomása miatt rá kiszabott büntetőintézkedéseket. Fehéroroszország tagadja, hogy ő állna a migránsválság mögött.

A válság a múlt hétfőn éleződött ki, amikor fehérorosz egyenruhások kíséretében egyszerre mintegy két-háromezer ember – sokan az iraki Kurdisztánból, közöttük számos gyermek – érkezett a fehérorosz-lengyel határra, és kisebb csoportjaik azóta több erőszakos határátlépési kísérletet hajtottak végre.

Lukasenka legfőbb szövetségese, Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt napokban többször is felszólította az európai vezetőket, hogy tárgyaljanak közvetlenül a fehérorosz vezetővel a válság megoldása érdekében.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img