Tárgyalás nélkül ítélte el Czeglédy Csabát az Ördög ügyvédjeként a bíróság, egymillió forintot kell fizetnie

Ezt olvasta már?

A DK szombathelyi jelöltje lapunknak azt mondta: tőlünk értesült a bíróság döntéséről.

Büntetővégzéssel hozott elmarasztaló ítéletet a Veszprémi Járásbíróság az „Ördög ügyvédje” ellen: az Ügyészség keddi közleményében azt írja, hogy az ügy mindkét vádlottjával szemben tárgyalás nélkül született ítélet, mindketten pénzbüntetést kaptak.

A Fővárosi Főügyészség 2021. október negyedikén emelt vádat Czeglédy Csaba DK-s politikus és egy társa ellen, a vádiratban pedig az állt, hogy az „Ördög ügyvédje” maga Czeglédy Csaba. Czeglédy tagadta a vádat. Az ügyet a Pesti Központi Kerületi bíróság kezdte el tárgyalni, akkor a bíróság kimondta, hogy az ügy “egyszerű megítélésű”. Az „Ördög ügyvédjének” tárgyalását illetékesség hiányában később Szombathelyre helyezték át, ahonnan később összeférhetetlenség miatt Veszprémbe került az ügy.

Az ügyészség októberi vádirata szerint Czeglédy Csaba és társa különleges személyes adatokat tartalmazó, szexuális tartalmú fénykép- és videófelvételeket hozott nyilvánosságra az interneten 2019 szeptemberében. A vádiratban az szerepel, hogy Czeglédy kérésére társa a Facebookon létrehozott egy profilt, majd azon keresztül egy oldalt, aminek később „Az ördög ügyvédje” nevet adta. A vádirat szerint Czeglédyék célja az volt, hogy a „nyilvánosságra hozott, szexuális tartalmú, kompromittáló felvételeket az internethasználók minél szélesebb körben megismerjék”.

Az ügyészség szerint az ügyvéd kilenc ember arcképmását mint különleges személyes adatát és hat ember „nemi életre vonatkozó” különleges személyes adatát kezelte jogosulatlanul, amivel jelentős érdeksérelmet okozott, társa pedig ehhez szándékosan segítséget nyújtott.

A keddi közlemény szerint a Veszprémi Járásbíróság osztotta a Fővárosi Főügyészség álláspontját, miszerint az ügy egyszerű megítélésű, így azt tárgyalás mellőzésével bírálták el. A közleményben az áll, hogy a bíróság a bizonyítékok alapján a váddal egyezően megállapította, hogy Czeglédy Csaba vádlott és bűnsegédlettel vádolt, többszörösen büntetett előéletű társa elkövette a kilenc rendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségét.

A bíróság Czeglédyre – halmazati büntetésül – összesen egymillió forintos, társára pedig ötszázezer forintos pénzbüntetést szabott ki, egyúttal rendelkeztek arról is, hogy ha a vádlottak ezt nem fizetik be, akkor a „büntetést fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell változtatni”. A büntetővégzés ellen fellebbezni nem lehet, azonban az érdekeltek tárgyalás tartását kérhetik.

Lapunk röviddel a közlemény megjelenése után elérte Czeglédy Csabát, aki kérdésünkre elárulta: a bíróság ítéletétől tőlünk értesült. Czeglédy a hvg.hu-nak azt mondta, szerinte a háttérben súlyos jogsértés lehet, azt azonban egyelőre nem tudta megmondani, hogy mi a következő lépésük az ügyben.

Az Ördög ügyvédjével, valamint az általa kirobbantott Borkai-botránnyal Dezső András korábban cikksorozatban foglalkozott:

A Borkai-sztori 2021-ben sem ért véget

Noha a Borkai Zsolt politikai karrierjének véget vető adriai hajós buli több mint három éve volt, a botrány 2019-ben robbant ki, idén sem maradt a közélet Borkai-történet nélkül, miután a hvg360 tanúvallomások alapján tárta fel a nem mindennapi történet hátterét.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában