Szobrot kap Türkmenisztánban a volt elnök kedvenc lova

Ezt olvasta már?

Szoborként örökítik meg Türkmenisztánban az ország korábbi elnöke, Gurbanguly Berdimuhamedow kedvenc lovát – jelentette hétfőn a helyi, állami kiadású lap, a Nyeutralnyij Turkmenisztan.

Az országot 15 éven át irányító Berdimuhamedow nemzeti jelképpé nyilvánította Türkmenisztánban az akhal teke lófajtát, amely az állami propagandában is kiemelt szerepet játszik.

2015 óta Berdimuhamedow kedvenc lova, Akkan, már szerepel egy szobor részeként, de azon maga az elnök üli meg, s integető kezéből békegalamb száll, mindez aranyszínben pompázik és sziklaormot formázó fehér márványtalapzaton emelkedik Asgabat fölé.

Serdar Berdimuhamedow új elnök, Gurbanguly fia, rendeletet írt alá arról, hogy a ló saját szobrot kapjon az Iránnal és Afganisztánnal határos Ahal tartományban. 

Szoborként örökítik meg Türkmenisztánban az ország korábbi elnöke, Gurbanguly Berdimuhamedow kedvenc lovát – jelentette hétfőn a helyi, állami kiadású lap, a Nyeutralnyij Turkmenisztan.Forrás: AFP/Igor Sasin

Az állami lap azt írja, hogy a szobor “emeli az akhal teke ló, Türkmenisztán nemzeti büszkesége dicsőségét”.

Akkan emellett Guinness-rekorder is, mert 2018-ban 4,19 másodperc alatt tett meg 10 métert a hátsó lábain ágaskodva.

A 64 éves Gurbanguly Berdimuhamedow februárban jelentette be, hogy kora miatt “nehéz döntésre szánta el magát”, és átadja az ország vezetését “fiatal vezetőknek”.

Ezt követően fia, Serdar márciusban a voksok mintegy 73 százalékával megnyerte az elnökválasztást.
Serdar Berdimuhamedow egyben az Akhal teke Nemzeti Lovas Szövetség elnöke is.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában