Szlovákia továbbra is elutasítja a migránsok kötelező szétosztását

Ezt olvasta már?

Szlovákia álláspontja a migráció kérdésében egyértelmű, továbbra is elutasítja a menedékkérő migránsok kötelező jellegű szétosztását – így reagált Martin Klus szlovák külügyi államtitkár az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi paktumjavaslatára.

A kül- és európai ügyekért felelős szlovák minisztérium államtitkára elmondta: a szlovák álláspont ugyanaz, mint a 2016-os szlovák EU-elnökség idején, vagyis a “rugalmas szolidaritás” valamilyen formájáról lehet beszélni.

Szerinte Pozsony készen áll arra, hogy ennek keretében segítséget nyújtson azoknak az országoknak, amelyeknek erre szükségük van. Erről készen állunk és hajlandóak vagyunk beszélni, de az, hogy kényszerítsenek minket a szolidaritás valamilyen formájára, az továbbra is túlterjed a vörös vonalon – fogalmazott Klus, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

Az államtitkár rámutatott: nem titok, hogy a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) közös álláspontot képviselnek ebben a kérdésben, és újabban a témához hasonlóan viszonyulnak a balti államok, illetve Ausztria és Dánia is. Klus emlékeztetett rá: a téma kapcsán a V4-ek Észtországgal közösen nemrégiben levélben fordultak az Európai Bizottsághoz. Ebben azt kérik, hogy ne nyissanak meg olyan témákat, amelyekről a múltban már bebizonyosodott, hogy nagyon megosztják az uniós tagországokat.

Észak-Afrikából érkezett, Európába igyekvő illegális bevándorlók testhőmérsékletét mérik meg a legdélebbi olasz sziget, Lampedusa kikötőjében, 2020. augusztus 3-ánForrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Utalt arra, hogy az említett országok elutasítják a migránsok szétosztására vonatkozó kötelező kvótákat és minden ezzel kapcsolatos olyan lehetőséget, amely nem önkéntes alapú. A külügyi államtitkár megjegyezte: az Európai Bizottság javaslatát az uniós tagországok át fogják tanulmányozni, s azt követően hoznak döntést ebben az érzékeny ügyben.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában