Szijjártó Péter: Megkezdte működését a magyar-kirgiz fejlesztési alap

Ezt olvasta már?

Megkezdte működését a magyar-kirgiz fejlesztési alap, amelynek célja, hogy minél több magyar vállalat részt vehessen Kirgizisztán modernizálásában – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Biskekben.

A tárcavezető a Danijar Amangeldijev kirgiz gazdasági és kereskedelmi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az európai kultúrkörben a magyarokat gyakran nevezték lenézően a “legkeletibb nyugati és a legnyugatibb keleti népnek”.

A keleti országok és vállalatok folyamatos erősödése nyomán azonban mára ez a korábbi szitokszó dicséretnek számít

– fogalmazott.

 A tárcavezetőkiemelte, hogy az új világgazdasági korszak egyik fő jellemzője, hogy a változások tempóját keletről diktálják, a beruházások elsöprő többségét onnan finanszírozzák, s a versenyképességi sztenderdeket már az ázsiai országok és cégek határozzák meg.

Emiatt rendkívül sikeresnek bizonyult a keleti nyitás stratégiája, ami abból is látszik, hogy 28 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom Magyarország és a keleti államok között, illetve egyre több beruházás érkezik hazánkba Ázsiából a forradalmian megújuló iparágak területén

– hangsúlyozta.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy ezen belül is egyre izgalmasabbnak számít Közép-Ázsia térsége, amely a magyarok számára a “közös történelmi örökség miatt könnyen érthető terület”. A magyar-kirgiz kereskedelem értéke csak idén 56 százalékkal bővült, és a Richter Gedeon Nyrt. piaci részesedése is jelentősen nő az országban.

A politikus megemlítette emellett azt is, hogy mostani útjára 16 vállalat vezetője kísérte el.
Mint mondta, a kirgiz gazdaság abban a fejlődési szakaszban van, amikor azokon a területen várhatók előrelépések, amelyekben a magyar technológia magas színvonala lehetővé teszi az együttműködést. A cél szerinte, hogy minél több magyar céget hozzásegítsenek a részvételhez a korszerűsítésben, alapvetően a mezőgazdaságban, az élelmiszer- és az acéliparban, valamint a digitalizációban.
Ennek érdekében 16 millió dolláros indulótőkével létrehozták a magyar-kirgiz fejlesztési alapot, amely hitelt, tőkeági finanszírozást és más pénzügyi eszközöket tud biztosítani magyar vállalatok kirgizisztáni beruházásaihoz

– közölte. Majd hozzátette, hogy a jövőben készek 50 millió dollárra növelni a forrásokat.
 A feladat világos: minél gyorsabban minél több beuházási és modernizációs projektet azonosítani, azokban minél előbb befektetéseket végrehajtani, és minél több magyar cég részvételét biztosítani kirgiz együttműködő partnerekkel együtt

– szögezte le a miniszter.
Szijjártó Péter az EU-Közép-Ázsia Gazdasági Fórumon vesz részt pénteken.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img