Szijjártó Péter: Az észak-afrikai országok nélkül nem tudja az EU megállítani a migrációs hullámot

Ezt olvasta már?

Most már mi is csak negatív teszttel mehetünk Franciaországba

A vasárnap éjféltől érvénybe lépett intézkedés eddig csak az EU-n kívüli országokból érkezőkre vonatkozott. Az új szabályozás alól mentességet élveznek a határ menti ingázók...

Kedden lemond az olasz miniszterelnök

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedden benyújtja a lemondását Sergio Mattarella államfőnek - közölte a kormányfői hivatal. A tájékoztatás szerint Conte kedd reggelre kabinetülést hívott össze,...

Már kilenc számjegyű a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma világszerte

A Worldomteres statisztikai portál adatai szerint hétfőn átlépte a százmilliót az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma világszerte. Itt látható, hogy nőtt a szám a járvány kezdete...

Jakab Péter miniszterelnök-jelöltként indulna az előválasztáson | 24.h

Először tartott évértékelőt Jakab Péter, a Jobbik elnöke. Ebben mindjárt bejelentette, hogy elindul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Mindenkinek, aki elindul az előválasztáson, tiszta és nemes küzdelmet...

Az Európai Unió nem tudja megállítani a migrációs hullámot az észak-afrikai országok nélkül – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Algírban.

Ha nem tudunk szorosan együttműködni az észak-afrikai országokkal, akkor újabb százezrek és milliók fognak Európába jönni – figyelmeztetett.

Megjegyezte: Magyarország szerint Brüsszel elhibázott migrációs politikát folytatott,  és a legsúlyosabb hibát azzal követte el, hogy nem megállítani, hanem kezelni akarta a migrációt, ezáltal pedig tovább ösztönözte azt.

Módosítanák a társulási megállapodást

Szijjártó Péter szerint itt az ideje, hogy Brüsszel megváltoztassa politikáját, és a kötelező kvóták, illetve a migráció ösztönzése helyett támogassa az észak-afrikai országokat a migráció megállításában. 

Szorgalmazzuk, hogy algériai kérésnek megfelelően az Európai Unió módosítsa Algéria és az EU társulási megállapodását  – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Szabri Bukadum algériai külügyminiszterForrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

Ez segítené az algériai gazdaság további fejlődését, a stabilitás megerősödését, valamint lehetővé válna annak elkerülése, hogy migránsok tömegei érkezzenek ellenőrizetlenül az Európai Unióba – mutatott rá.

Algéria sem szavazta meg az ENSZ migrációs paktumát

Hozzátette: Szabri Bukadum algériai külügyminiszterrel áttekintették az Algériától délre fekvő térség helyzetét. Megállapították, hogy sokat romlott a biztonsági helyzet azokban az országokban, ahonnan migránsok tömegei indulnak útnak Európa felé.

Új konfliktusok robbantak ki a Száhel-övezetben, Maliban 900 ezer belső menekült van, terrorszervezetek és vallási alapú szélsőségesség fenyegeti a régiót, és a koronavírus-járvány miatt egyre rosszabb a gazdasági helyzet – húzta alá Szijjártó Péter. 

Emiatt arra kell számítani, hogy egyre súlyosabb lesz a migrációs nyomás az Európai Unión  – fűzte hozzá.

A tárcavezető kiemelte: kulcsfontosságú, hogy az Európai Unió együttműködjön az Algériához hasonló, racionálisan gondolkodó észak-afrikai országokkal.

Algéria az elmúlt két hónapban 12 embercsempész bandát számolt fel, és Magyarországhoz hasonlóan nem szavazta meg az ENSZ migrációs paktumát – mondta el Szijjártó Péter.

Komoly gázkészletük van

Megjegyezte: Magyarország száz felsőoktatási ösztöndíjat ajánlott fel az országnak, és tavaly 1170-en pályáztak ezekre. Magyarország működteti a NATO algériai kapcsolattartó nagykövetségét, az Európai Unió mali kiképző missziójában pedig 4-ről 24-re emelik a magyarok létszámát.

Algéria komoly gázkészlettel rendelkezik, amelyből a diverzifikáció jegyében Magyarország is szeretne vásárolni. A magyar vállalatok részt vesznek az algériai mezőgazdaság technológiai fejlesztésében,  és a kormány a hetvenes évek hagyományait követve szeretne lehetőséget teremteni a magyar vízgazdálkodási vállalatok újbóli megjelenésére Algériában. A megfelelő jogi környezet kialakítása érdekében a magyar és az algériai fél tárgyalásokat kezdett beruházásvédelmi és a kettős adóztatás elkerülését célzó megállapodásokról – közölte Szijjártó Péter.

Emlékeztetett, hogy hétvégén népszavazást tartanak az új algériai alkotmányról.

Algéria azt kérte, hogy a Magyarországon élő algériaiak is részt vehessenek ezen. A magyar kormány azt ígérte, hogy megteremti ennek feltételeit Algéria budapesti nagykövetségén – mondta a miniszter.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Másfél hónapja nem volt ilyen kevés új fertőzött Nagy-Britanniában

A hétfőn ismertetett legújabb adatok szerint csaknem másfél hónapja nem mért alacsony szintre csökkent az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma az Egyesült Királyságban. Ebben már...

Kiadós ebéd: a város egyik legjobb fish & chipse egy pláza aljában

Szupergyors pasta! Fantasztikus desszertek A palacsintás verzió még váratott magára ...

Teszteltük a vegán ebédmenüt kínáló éttermeket

Húst hússal A debreceni mazsolás csirkét még 100 éve is ették a Hajdúságban ...

Egyre több külföldi étterem lázad fel és kinyit | Street Kitchen

Kolbásszal az igazi! Tésztapolc A parmezános réteget nem érdemes kihagyni ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -