Szicília kormányzója bejelentette, hogy Lampedusa szigetén ismét zsúfolásig megtelt a migránstábor

Ezt olvasta már?

Eltemették Valéry Giscard d’Estaing volt francia elnököt

Szűk családi körben eltemették szombaton szülőhelyén Valéry Giscard d'Estaing volt francia elnököt, aki 94 éves korában halt meg a héten koronavírus-betegségben. A Tours városhoz közeli...

Ezt már szinte lehetetlen követni: mégis folytatódnak a brexittárgyalások

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó, a jelentős nézetkülönbségek miatt felfüggesztett tárgyalások folytatásáról állapodott meg szombaton Boris Johnson brit...

Emléktáblát szenteltek Szájer Józsefnek a brüsszeli ereszcsatornán

A Fidesz volt európai parlamenti képviselője még november 27-én bukott le egy belga fővárosban rendezett orgián,. amelyről  rendőrök érkezésekor iratok nélkül, az ereszcsatornán menekült,...

Hatalmas szélvihar pusztított Csehországban – képek

Több tízezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban egy rendkívül erős szélvihar következtében, amely szombatra hajnalban és délelőtt söpört végig főleg az ország északi részein...

Az olasz baloldali kormány és Európa helyett az időjárás szabályozza a migránsok érkezését Nello Musumeci jobboldali szicíliai kormányzó elmondása alapján, aki hétfőn közösségi oldalán közölte, hogy ismét több mint 1200-an vannak Lampedusa alig 200 fős regisztrációs központjában.

Óránként érkeztek a migránsokkal teli csónakok Lampedusára vasárnap, ahol huszonnégy óra alatt huszonhat vízi jármű kötött ki, majdnem kivétel nélkül gazdasági bevándorlónak számító tunéziai férfiakkal. A sziget kevesebb mint 200 fős migránstáborában jelenleg 1256-an vannak. A regisztrációs központot utoljára szeptember második hetében ürítették ki, amikor majdnem ugyanennyi személyt két karanténhajóra helyeztek át a koronavírus miatt.

Az érkezéseket az időjárásra, nem a politikára bízzák. Rossz időben kevesebben jönnek, jó időben szünet nélküli a migráció – írta közösségi oldalára a jobboldali Nello Musumeci, a Lampedusa felett is hatáskörrel bíró szicíliai kormányzó.

Szavai szerint mintha az önerőből a tengeren átkelő csónakok nem lennének elegendőek, a karanténhajók tele vannak az (ál)civilhajók szállította bevándorlókkal is. Szorgalmazta, hogy az (ál)civilhajókkal érkezőket más európai kikötőbe vigyék tovább.

A politikus úgy vélte, igaza volt, amikor augusztusban elrendelte a szicíliai kikötők lezárását, mivel az utóbbi hetekben ismételten kiderült, hogy Európa elfordítja tekintetét a Földközi-tengerről és Szicíliáról, a baloldali olasz kormány pedig inkább a szicíliaiak megválasztotta kormányzóval vitázik cselekvés helyett. Nello Musumeci arra utalt, hogy a római kormány hatályon kívül helyezte a kormányzó rendelkezéseit.

A szicíliai vezető hangsúlyozta, hogy az ellenőrizetlen migráció a járványhelyzetet is súlyosbítja. Példaként említette a szicíliai Palermóban pénteken kikötött Open Arms nevű Soros-hajót, amelyen a 76 bevándorlóból 60-an bizonyultak pozitívnak a koronavírustesztek elvégzése után.

“Az Európai Unió ezt vegye figyelembe, amikor szerdán bejelenti a migrációs és menekültügyi reformot” – jelentette ki Nello Musumeci. Aki az egészséghez való jogot védelmezi, rasszistaként van megbélyegezve, akit nem érdekel a leggyengébbek egészsége sem, készen áll önmaga szentté avatására, az ilyen fordított világban nem szabad csodálkozni, ha a félelem bizonytalanságot teremt– hívta fel rá a figyelmet a jobboldali politikus.

A Soros György által finanszírozott német álcivil szervezet, a Sea-Eye Alan Kurdi nevű hajója 133 emberrel a fedélzetén kikötésre vár Lampedusában. Az olasz parti őrség egyelőre nem adott engedélyt, hangoztatva, hogy a német hatóságok visszajelzésére várnak. Ezzel egy időben az olasz hatóságok lefoglalták a néhány napja kikötött Sea-Watch 4 hajót.
A Rhapsody nevű karanténhajón eddig elszigetelt, fertőzésgyanús 900 migránst hétfőtől szállítják a szicíliai Porto Empedocléba. A hajó utána ismét Lampedusa felé veszi útját, és felveszi a migránstáborban lévők egy részét.

A La Repubblica olasz napilap értesülése szerint megkezdődik a tunéziai illegális bevándorlók visszaszállítása. Júliusban hetente két repülőjárattal 40-40 tunéziait szállítottak vissza hazájukba, számukat most havi több mint félezerre emelik.

Az újság megjegyezte, hogy az Európai Bizottság migrációs és menekültügyi reformjától Róma nemcsak a migránsok esetleges elosztását várja, hanem a közös európai visszatoloncolási rendszer elindítását is.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Kritikus a helyzet a méteres havazás miatt Ausztriában – vasárnap estig három méter is eshet

Folyamatosan havazik péntek óta Ausztria egyes vidékein. Karintiában több helyen is egy méter körüli hó esett az ORF osztrák közmédia összefoglalója szerint. Karintiában a Lesach-völgyben a...

Kerülj karácsonyi hangulatba! Adventi pop-up pékség és boltocska nyílt a Bartókon

Kapor és túró párosa pihe-puha tésztába zárva Húsos kaják Pakolj egymásra minden jót!...

Pasta Head: frissen gyúrt tészták, ütős olasz szószok | Street Kitchen

Nem bírod a tojáskrémet? Ezt te is imádni fogod! Green Kitchen Csicsóka még...

Itt a MEGÚSZÓS KAJÁK 2 unboxing!

Green Kitchen A káposzta újjászületése Karácsony A brownie lelke ezesetben a...

Az ország egyetlen citromfarmján jártunk | Street Kitchen

Karácsony Fullos csokitorta banánnal megspékelve! Green Kitchen Egy tartalmasabb ebéd vagy...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -