Százával fertőződhettek meg koronavírussal a Joe Biden beiktatására kivezényelt nemzeti gárdisták

Ezt olvasta már?

A demokrata Joe Biden elnöki beiktatását biztosító Nemzeti Gárda legkevesebb 100 – egyes sajtóhírek szerint 200 – tagja pozitív koronavírustesztet produkált, miután a járványhelyzet ellenére százával zsúfolták össze őket egy parkolóházban – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség amerikai forrásokra hivatkozva.

Noha hivatalos adatok egyelőre nincsenek, a Wall Street Journal azt közölte: a Joe Biden szerdai beiktatásán védelmi feladatokat ellátó Nemzeti Gárda mintegy 200 tagja kapta el a koronavírust az eseményen. 

Joe Biden és Jill Biden a beiktatási ünnepségenForrás: AFP/Jonathan Ernst

A gárdistáknak a hírek szerint olyan körülmények között kellett rendelkezésre állniuk, hogy az a napokban széleskörű felháborodást is keltett az országban. A közreadott képeken látható, amint az egyenruhások egy parkolóházban zsúfolódnak, miközben „pihenőidejüket” töltik, egy számítás szerint pedig egyetlen mellékhelyiségen mintegy 5000 gárdatag volt kénytelen osztozni. 

A vonatkozó parancs körülményeit még vizsgálják, a felelőst is keresik, de ez már nem segít azon, hogy a koronavírus széles körben elterjedt a Nemzeti Gárda tagjai között. 

A Politico által megszólaltatott gárdisták arról számoltak be, hogy a vírus terjedésével kapcsolatos óvintézkedéseket nem, vagy elégtelenül tartották be, Washingtonba érkezéskor több egység tagjainál csupán hőmérséklet-ellenőrzést végeztek.

Az egyik gárdatag azt mondta, sokan inkább magánúton végzik el a tesztelést. Információik szerint számos, indokolt esetben nem helyeztek karanténba katonákat, illetve arra is volt példa, hogy a karantént idő előtt feloldották, mert a Joe Biden beiktatása előtti napokban nagyobb számban volt szükség a fegyveresek szolgálatára. 

A pozitív koronavírustesztet produkálókon kívül jelenleg több száz gárdatag tartózkodik karanténban szállodákban. A tervek szerint minden gárdistán vírustesztet fognak végezni, hiszen washingtoni jelenlétükre a továbbiakban is szükség lehet.

Több államból, hozzávetőleg 26 ezer gárdatagot irányítottak Washingtonba. Ez a szám sok kritikus szerint indokolatlanul magas volt.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában