Szakértő: kormányátalakítást hozhat az olasz tartományi választás

Ezt olvasta már?

Toszkána még sok mindent eldönthet – mondta az InfoRádiónak Szomráky Béla, a Magyar Rádió egykori újságírója, Olaszország-szakértő. Az északi Liguriában és Venetóban, a közép-olaszországi Toszkánában és Marchéban, a déli Campania és Puglia területén, valamint a nemzetiségi Alto Adigében választanak új elnököt és újítják meg a tartományi testületet. Ezen kívül ezerszáz önkormányzat újul meg, köztük több megyeszékhely, mint Aosta, Trento és Velence.

Abból a további hat tartományból, ahol jelenleg választásokat tartanak a két északi jobboldali vezetés alatt áll, a 2-2 közép-, illetve dél-olaszországi tartomány pedig baloldali vezetésű. Mindemellett érdemes tudni azt is a szakértő szerint, hogy az elmúlt másfél évben jelentős jobboldali előretörést tapasztaltak Olaszországban, a baloldal pedig sorozatban vesztett el mintegy tíz tartományt. „Ezért a baloldal számára létfontosságú, hogy ebből a hat tartományból legalább kettőt, de inkább hármat megszerezzenek” – mondta Szomráky Béla.

A szakértő értékelése szerint északon ez lehetetlennek tűnik, mivel mindkét jobboldali vezetésű tartományban nagyon erős jelöltek vannak, közülük az egyik öt, a másik tíz éve igazgatja sikeresen a tartományát. A másik négy választást tartó tartományban baloldali vezetők irányítanak. „Nagyon jó lenne a baloldalnak, ha ebben a hat tartományban 3-3-as eredményt tudnának elérni, akkor minden maradhat a régiben. Ha a jobboldal 4-2-re győz, akkor vakarhatják a fejüket, hogy mi legyen” – fogalmazott Szomráky Béla.

A választások kapcsán több neves olasz lap – köztük a Corriere della Sera és az il Giornale – is arról írt, hogy ha a jobboldal előretör a választásokon, az komolyabb politikai változásokat is hozhat, akár kormányátalakításhoz is vezethet. A szakértő ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy ha a kormányátalakítást komoly politikai változásnak nevezzük, akkor igen, valóban. „Gyakorlatilag azonban abszolút semmilyen komoly változás nem várható, mivel a jelenlegi kormánykoalíciót alkotó 4 pártból kettőnek – az Öt Csillag mozgalomnak és a Demokrata Pártnak – erős parlamenti többsége van” – hangsúlyozta Szomráky Béla.

Szavai szerint az olaszoknak szükségük van a baloldali vezetésű kormányra, mivel így tudnak jóban lenni az Európai Unióval, így tudnak eleget tenni a nemzetközi pénzügyi és gazdasági körök elvárásainak. „Még az sem kizárt, hogy 5-1 arányú lesz a jobboldal győzelme, ami legfeljebb a kormány átgyúrásában nyilvánulhat meg a politika iránt érdeklődő közvélemény elaltatása érdekében” – vélekedett a szakértő. Szerinte a folyamatnak elsősorban Guiseppe Conte miniszterelnök lehet a vesztese, valamint a baloldali Demokrata Párt főtitkára, Nicola Zingaretti, aki Lazio tartományt vezeti két éve.

Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Fabio Muzzi

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában