Szakértő: Donald Trump vádaskodása példátlan az amerikai politikában

Ezt olvasta már?

Kancellárjelölt-állítás: lekéste a saját maga által kitűzött határidőt a CDU és a CSU

Nem sikerült az önként vállalt határidőre, vasárnapra kiválasztani Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjét. A feladatot Armin...

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Wisconsinban – videó

Három embert agyonlőtt, két másikat pedig megsebesített egy fegyveres férfi Wisconsin államban, az Egyesült Államokban, a helyi seriff vasárnap segítséget kért a szökésben lévő...

Egy szerb vizsgálat szerint minden vakcina hatékony

Koronavírus – a második év Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő...

A hagyományoktól eltérő volt Fülöp herceg temetése, kibékült Harry és Vilmos herceg

A gyászszertartás több tekintetben is szakított a hagyományokkal. Fülöp hercegnek teljes körű állami temetés járt volna, de ő maga halála előtt többször is kijelentette,...

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban helyi idő szerint csütörtök este tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: azt, hogy a szavazatok számlálása még mindig tart, úgy értékeli, hogy választási csalásra készülnek. “Ha csakis az érvényes szavazatokat számlálják meg, akkor könnyed győzelmet aratok” – mondta.

Konkrét példák és bizonyítékok említése nélkül hangsúlyozta: egy sor zavarba ejtő szabálytalanság történt a választásokon szerte az országban. “Ha figyelembe veszik a jogszerűtlenül leadott szavazatokat, ha beszámolják a későn érkezett voksokat is, ez azt jelenti, hogy megpróbálják elcsalni a választást” – fogalmazott. Donald Trump kilátásba helyezte, hogy a republikánusok pereket indítanak, és a választás tisztaságáról folyó viták szerinte valószínűleg a szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerülnek majd.

Kaló Máté külpolitikai elemző szerint az elnök kijelentései súlyosan erodálják a választás legitimációját. Mint mondta, Trump hónapok óta ezt hangsúlyozza, fel lehetett készülni arra, hogy ez a helyzet kialakulhat, mert már korábban kijelentette, hogy minden olyan szavazat, amelyet a választások estéje után számolnak meg, csalásgyanús, most pedig bizonyítékok nélkül még súlyosabb vádakat fogalmazott meg. Pennsylvania demokrata vezetését például a maffiához hasonlította, amely szervezetten készült a választások elcsalására.

“Ez precedens nélküli az amerikai szövetségi politikában”

– mondta az elemző, és hozzátette, rövid és hosszú távon is ezek a kijelentések erodálja a politikába vetett bizalmat is, amit vissza kell majd építeni.

Beszélt arról is, hogy Trump veresége esetén nehezen birkózhat majd meg pártja a örökségével. Szerinte óvatosan kell a republikánusoknak bánniuk azzal, hogy mennyire tolják a háttérbe, vagy szakítanak vele, hiszen a szavazók többsége továbbra is hozzá lojális, Trump tudta a szavazóikat hosszú idő óta mozgósítani, amire szükségük lesz a jövőben is.

“A republikánus vezető politikusoknak is óvatosan kell az elnökkel konfrontálódniuk, hiszen a szavazóikat kockáztatnák ezzel” – mondta Kaló Máté.

Az utolsó néhány tagállamban a szavazatszámlálás feltűnő lassúságának okairól azt mondta az elemző, hogy egyrészt az állampolgárok is érdeklődhetnek a levélszavazatuk sorsáról, mert a voks státuszát le lehet követni, csak azt nem, hogy az illető kire szavazott.

Emellett a késedelem oka az, hogy be kell gyűjteni a levélszavazatokat, ebben a posta felelőssége is felmerül, de amelyik szavazaton november 3-i postabélyegző van, azt még be kell várni, kivéve azokban az államokban, például Georgiában, ahol péntekig mindenképpen be kell érkezniük a szavazatoknak.

“Aki későn adta fel a szavazatát, azt kockáztatta, hogy nem fog beérkezni határidőre”

– mondta a szakértő, és harmadik okként pedig azt említette, hogy a pártok megfigyelői minden szavazókörben megtámadhatják az egyes szavazólapokat formai hibák miatt, és “amikor minden egyes szavazaton megy a huzavona, az nagyon meglassítja a számolást”.

Kaló Máté szerint nem hivatalos végeredmény akár péntek este is lehet, ha olyan feldolgozottságot elérnek Georgia, Pennsylvania, Nevada és Arizona államban, de szerinte csak a jövő hétre várható valódi végeredmény, és addig is nagyon komoly újraszámolások várhatók még.

Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Hárman meghaltak egy lövöldözésben Austinban

Hárman meghaltak egy lövöldözésben vasárnap az egyesült államokbeli Texas állam fővárosában, Austinban. Egyelőre sérültekről nem érkezett jelentés. A helyszínre érkeztek a tűzoltók, a rendőrség és...

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...

Több száz hamburgert osztanak szét a mentősök között | Street Kitchen

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -