Szakértő: Donald Trump vádaskodása példátlan az amerikai politikában

Ezt olvasta már?

Egy kóbor kutya szagolgatta, nyalogatta egy gyerek holttestét egy indiai halottasházban

Kegyeletsértő felvétel borzolja a kedélyeket az indiai közösségi oldalakon. Egy videón az látszik, hogy egy kóbor kutya egy holttestet nyalogat.  Az esetet csütörtökön az Uttar Pradesh...

Lengyel díjat kapott Varga Judit

A koronavírus-járvány miatt vegyes, részben online formában rendezett ünnepi gálán jelen volt Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, örökségvédelmi, kulturális és sportügyi miniszter. A köszöntőbeszédben kiemelték:...

Nem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Horvátországban és Szlovéniában

Nem lassul a koronavírus-járvány terjedése Szlovéniában és Horvátországban - derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből. Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2919 új fertőzöttet azonosítottak,...

Maszk nélküli vírustagadók tüntettek a korlátozások ellen Németországban, miközben egyre súlyosabb a járványhelyzet

A berlini Der Tagesspiegel napilap és a Deutsche Welle (DW) beszámolója alapján szombaton, a koronavírus miatt bevezetett szigorú járványügyi korlátozások ellen tüntettek a lengyel...

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban helyi idő szerint csütörtök este tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: azt, hogy a szavazatok számlálása még mindig tart, úgy értékeli, hogy választási csalásra készülnek. “Ha csakis az érvényes szavazatokat számlálják meg, akkor könnyed győzelmet aratok” – mondta.

Konkrét példák és bizonyítékok említése nélkül hangsúlyozta: egy sor zavarba ejtő szabálytalanság történt a választásokon szerte az országban. “Ha figyelembe veszik a jogszerűtlenül leadott szavazatokat, ha beszámolják a későn érkezett voksokat is, ez azt jelenti, hogy megpróbálják elcsalni a választást” – fogalmazott. Donald Trump kilátásba helyezte, hogy a republikánusok pereket indítanak, és a választás tisztaságáról folyó viták szerinte valószínűleg a szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerülnek majd.

Kaló Máté külpolitikai elemző szerint az elnök kijelentései súlyosan erodálják a választás legitimációját. Mint mondta, Trump hónapok óta ezt hangsúlyozza, fel lehetett készülni arra, hogy ez a helyzet kialakulhat, mert már korábban kijelentette, hogy minden olyan szavazat, amelyet a választások estéje után számolnak meg, csalásgyanús, most pedig bizonyítékok nélkül még súlyosabb vádakat fogalmazott meg. Pennsylvania demokrata vezetését például a maffiához hasonlította, amely szervezetten készült a választások elcsalására.

“Ez precedens nélküli az amerikai szövetségi politikában”

– mondta az elemző, és hozzátette, rövid és hosszú távon is ezek a kijelentések erodálja a politikába vetett bizalmat is, amit vissza kell majd építeni.

Beszélt arról is, hogy Trump veresége esetén nehezen birkózhat majd meg pártja a örökségével. Szerinte óvatosan kell a republikánusoknak bánniuk azzal, hogy mennyire tolják a háttérbe, vagy szakítanak vele, hiszen a szavazók többsége továbbra is hozzá lojális, Trump tudta a szavazóikat hosszú idő óta mozgósítani, amire szükségük lesz a jövőben is.

“A republikánus vezető politikusoknak is óvatosan kell az elnökkel konfrontálódniuk, hiszen a szavazóikat kockáztatnák ezzel” – mondta Kaló Máté.

Az utolsó néhány tagállamban a szavazatszámlálás feltűnő lassúságának okairól azt mondta az elemző, hogy egyrészt az állampolgárok is érdeklődhetnek a levélszavazatuk sorsáról, mert a voks státuszát le lehet követni, csak azt nem, hogy az illető kire szavazott.

Emellett a késedelem oka az, hogy be kell gyűjteni a levélszavazatokat, ebben a posta felelőssége is felmerül, de amelyik szavazaton november 3-i postabélyegző van, azt még be kell várni, kivéve azokban az államokban, például Georgiában, ahol péntekig mindenképpen be kell érkezniük a szavazatoknak.

“Aki későn adta fel a szavazatát, azt kockáztatta, hogy nem fog beérkezni határidőre”

– mondta a szakértő, és harmadik okként pedig azt említette, hogy a pártok megfigyelői minden szavazókörben megtámadhatják az egyes szavazólapokat formai hibák miatt, és “amikor minden egyes szavazaton megy a huzavona, az nagyon meglassítja a számolást”.

Kaló Máté szerint nem hivatalos végeredmény akár péntek este is lehet, ha olyan feldolgozottságot elérnek Georgia, Pennsylvania, Nevada és Arizona államban, de szerinte csak a jövő hétre várható valódi végeredmény, és addig is nagyon komoly újraszámolások várhatók még.

Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Gulyás Gergely a Demeter-publicisztikáról: Higgadtságra lenne szükség

Nem örül a közélet eldurvulásának a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kolozsváron járt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ)...

Az ország egyetlen citromfarmján jártunk | Street Kitchen

Karácsony Fullos csokitorta banánnal megspékelve! Green Kitchen Egy tartalmasabb ebéd vagy...

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Ez a zsemle akkor jó, ha alig bírjátok átharapni, mert tele van rántott hússal és majonézes salival! ...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -