Stratégiailag fontos várost foglaltak el az oroszok Donbaszban, már biztosan nem lesz tűzszünet

Ezt olvasta már?

Megkezdődött az aknamentesítés Ukrajna északi vidékein, ahonnan kiűzték a megszállókat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében úgy fogalmazott: az orosz csapatok több tíz, ha nem százezer veszélyes tárgyat hagytak hátra. Ezek olyan lövedékek, aknák, amelyek nem robbantak fel. Naponta ezernél is többet találnak belőlük.

“A megszállók mindenhol aknákat hagytak. A házakban, amelyeket lefoglaltak, az utcán, a mezőn. Tönkretették az emberek vagyonát, az épületeket, a járműveket. Tudatosan mindent megtettek annak érdekében, hogy az elfoglalás utáni visszatérés ezekre a területekre a lehető legveszélyesebb legyen. Az orosz hadsereg fellépése miatt területünk jelenleg az egyik aknákkal leginkább szennyezett terület a világon. Úgy gondolom, hogy ezt is az orosz csapatok háborús bűnének kell tekinteni. Szándékosan mindent megtettek, hogy minél több emberünket megöljék vagy megnyomorítsák, még akkor is, amikor kénytelenek voltak kivonulni a földünkről” – mondta az ukrán elnök.

Orosz aknamentesítők robbanásveszélyes tárgyak után kutatnak egy épületben, amelyet az orosz hatóságok szerint ukrán lövöldözés rongált meg 2022. április 11-én a magát függetlennek kikiáltott Donyecki Népköztársasághoz tartozó VolnovakhábanForrás: AFP/Alexander Nemenov

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában