Spanyolországban több mint 30 ezer fertőzöttet regisztráltak hétvégén, 168-an meghaltak

Ezt olvasta már?

Kancellárjelölt-állítás: lekéste a saját maga által kitűzött határidőt a CDU és a CSU

Nem sikerült az önként vállalt határidőre, vasárnapra kiválasztani Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjét. A feladatot Armin...

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Wisconsinban – videó

Három embert agyonlőtt, két másikat pedig megsebesített egy fegyveres férfi Wisconsin államban, az Egyesült Államokban, a helyi seriff vasárnap segítséget kért a szökésben lévő...

Egy szerb vizsgálat szerint minden vakcina hatékony

Koronavírus – a második év Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő...

A hagyományoktól eltérő volt Fülöp herceg temetése, kibékült Harry és Vilmos herceg

A gyászszertartás több tekintetben is szakított a hagyományokkal. Fülöp hercegnek teljes körű állami temetés járt volna, de ő maga halála előtt többször is kijelentette,...

Spanyolországban Pedro Sánchez kormányfő és Isabel Díaz Ayuso madridi tartományi elnök mostantól hetente fog találkozni, hogy közösen hozzák meg a járványügyi intézkedéseket. Péntek óta több mint 30 ezer fertőzöttet regisztráltak az országban, a fővárosban pedig 850 ezer ember mozgását korlátozzák a mai naptól.

Összesen 31 428 új koronavírusos ferőzöttet jegyetztek Spanyolországban az elmúlt három napban, 168 ember meghalt a betegségben – írja az El País.  Az új fertőzöttek 38 százaléka a madridi autonóm tartományban van. 

Az országban eddig 671 468 beteget vettek nyilvántartásba, a halottak száma 30 663.

Pedro Sánchez kormányfő és Isabel Díaz Ayuso tartományi elnök személyes találkozón állapodott meg a hetenként ülésező kormányközi testület megalakításáról azzal a céllal, hogy az megtervezze és koordinálja a térségi járványellenes stratégiát.
Csak közös cselekvéssel (…) lehet előrelépni ebben a helyzetben – hangsúlyozta a konzervatív madridi elnök a megbeszélést követő sajtótájékoztatón.

Felhívta a figyelmet az ország gazdasági motorjának számító, 6,6 millió lakosú tartomány különleges helyzetére, amely szerinte különleges eljárást igényel.
Madrid tudja, mit kell tennie, de hiányoznak az erőforrások – fogalmazott az elnök, rámutatván az egészségügyi személyzet, egy járványügyi törvény, a karanténra vonatkozó normák, illetve egy mobilitási terv hiányára.

Mint közölte, szükség van a katonaság közreműködésére egyebek mellett a fertőtlenítési munkálatok, illetve a rendvédelmi feladatok ellátásában. Továbbá javasolta gyorstesztek elvégzését a régió olyan, stratégiai fontosságú helyszínein, mint a madridi nemzetközi repülőtér.

Katonai tábori sátrakat állítottak fel a koronavírus-fertőzöttek szűrésére a Gomez Ulla katonai kórház előtt Madridban 2020. szeptember 18-án, négy hónappal azután, hogy a triázsnak helyet adó és a kórházak sürgősségi osztályának munkáját segítő hasonló sátrakat lebontották.Forrás: MTI/AP/Manu Fernández

Isabel Díaz Ayuso türelmet és szolidaritást kért azoktól a madridiaktól, akiket érintenek a hétfőn életbe lépett korlátozások.

Hét településen és a főváros hat kerületében korlátozták az emberek szabad mozgását, akik csak meghatározott esetben hagyhatják el a lakhelyük szerinti kerületet vagy települést. Felére csökkentették a kereskedelmi és vendéglátóipari egységek befogadóképességét, és lerövidítették a nyitvatartási időt is. Az elnök szerint ezek a lépések hatásosak lesznek, ha kellő fegyelemmel betartják őket, és így elkerülhető a tartomány teljes lezárása.

Pedro Sánchez reményét fejezte ki, hogy az új madridi korlátozások elegendőek lesznek a vírus terjedésének megállításához. Felajánlotta a kormány támogatását, elsősorban egészségügyi és rendvédelmi területen. Az állami erőforrások a tartományok rendelkezésére állnak – emelte ki.

A szocialista kormányfő szavai szerint a vírus leküzdésének legjobb módja az egységes fellépés. Ez járványügyi harc, nem pedig ideológiai – jegyezte meg.

Madridban az elmúlt két hétben átlagosan az országos esetek egyharmadát.

Quim Torra katalán elnök hétfőn arra kért mindenkit, hogy Katalóniából most ne utazzon Madridba. Hozzátette: kezdeményezte a testhőmérséklet-mérés bevezetését a pályaudvarokon és a repülőtereken a fővárosból érkező utasoknál.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Hárman meghaltak egy lövöldözésben Austinban

Hárman meghaltak egy lövöldözésben vasárnap az egyesült államokbeli Texas állam fővárosában, Austinban. Egyelőre sérültekről nem érkezett jelentés. A helyszínre érkeztek a tűzoltók, a rendőrség és...

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...

Több száz hamburgert osztanak szét a mentősök között | Street Kitchen

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -