Spanyolországban több mint 30 ezer fertőzöttet regisztráltak hétvégén, 168-an meghaltak

Ezt olvasta már?

Spanyolországban Pedro Sánchez kormányfő és Isabel Díaz Ayuso madridi tartományi elnök mostantól hetente fog találkozni, hogy közösen hozzák meg a járványügyi intézkedéseket. Péntek óta több mint 30 ezer fertőzöttet regisztráltak az országban, a fővárosban pedig 850 ezer ember mozgását korlátozzák a mai naptól.

Összesen 31 428 új koronavírusos ferőzöttet jegyetztek Spanyolországban az elmúlt három napban, 168 ember meghalt a betegségben – írja az El País.  Az új fertőzöttek 38 százaléka a madridi autonóm tartományban van. 

Az országban eddig 671 468 beteget vettek nyilvántartásba, a halottak száma 30 663.

Pedro Sánchez kormányfő és Isabel Díaz Ayuso tartományi elnök személyes találkozón állapodott meg a hetenként ülésező kormányközi testület megalakításáról azzal a céllal, hogy az megtervezze és koordinálja a térségi járványellenes stratégiát.
Csak közös cselekvéssel (…) lehet előrelépni ebben a helyzetben – hangsúlyozta a konzervatív madridi elnök a megbeszélést követő sajtótájékoztatón.

Felhívta a figyelmet az ország gazdasági motorjának számító, 6,6 millió lakosú tartomány különleges helyzetére, amely szerinte különleges eljárást igényel.
Madrid tudja, mit kell tennie, de hiányoznak az erőforrások – fogalmazott az elnök, rámutatván az egészségügyi személyzet, egy járványügyi törvény, a karanténra vonatkozó normák, illetve egy mobilitási terv hiányára.

Mint közölte, szükség van a katonaság közreműködésére egyebek mellett a fertőtlenítési munkálatok, illetve a rendvédelmi feladatok ellátásában. Továbbá javasolta gyorstesztek elvégzését a régió olyan, stratégiai fontosságú helyszínein, mint a madridi nemzetközi repülőtér.

Katonai tábori sátrakat állítottak fel a koronavírus-fertőzöttek szűrésére a Gomez Ulla katonai kórház előtt Madridban 2020. szeptember 18-án, négy hónappal azután, hogy a triázsnak helyet adó és a kórházak sürgősségi osztályának munkáját segítő hasonló sátrakat lebontották.Forrás: MTI/AP/Manu Fernández

Isabel Díaz Ayuso türelmet és szolidaritást kért azoktól a madridiaktól, akiket érintenek a hétfőn életbe lépett korlátozások.

Hét településen és a főváros hat kerületében korlátozták az emberek szabad mozgását, akik csak meghatározott esetben hagyhatják el a lakhelyük szerinti kerületet vagy települést. Felére csökkentették a kereskedelmi és vendéglátóipari egységek befogadóképességét, és lerövidítették a nyitvatartási időt is. Az elnök szerint ezek a lépések hatásosak lesznek, ha kellő fegyelemmel betartják őket, és így elkerülhető a tartomány teljes lezárása.

Pedro Sánchez reményét fejezte ki, hogy az új madridi korlátozások elegendőek lesznek a vírus terjedésének megállításához. Felajánlotta a kormány támogatását, elsősorban egészségügyi és rendvédelmi területen. Az állami erőforrások a tartományok rendelkezésére állnak – emelte ki.

A szocialista kormányfő szavai szerint a vírus leküzdésének legjobb módja az egységes fellépés. Ez járványügyi harc, nem pedig ideológiai – jegyezte meg.

Madridban az elmúlt két hétben átlagosan az országos esetek egyharmadát.

Quim Torra katalán elnök hétfőn arra kért mindenkit, hogy Katalóniából most ne utazzon Madridba. Hozzátette: kezdeményezte a testhőmérséklet-mérés bevezetését a pályaudvarokon és a repülőtereken a fővárosból érkező utasoknál.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában