Spanyolországban és Olaszországban további korlátozásokat vezettek be, Franciaországban még nem tetőzött a járvány

Ezt olvasta már?

Újabb, komoly szigorításokat vezettek be Spanyolország és Olaszország egyes részein. Andalúziában hétfő éjféltől újabb járványügyi korlátozások léptek életbe, több olasz tartomány veszélyességi fokozatát megemelték. Egy francia szakember arról beszélt, hogy a második hullám országos tetőzése még nem következett be. Európa tovább küzd a koronavírus-járvánnyal. Az Origo összefoglalója.

Ausztria

Múlt hét elejétől léptek életbe a korlátozások. A profi sportok kivételével betiltottak minden rendezvényt, bezártak a színházak, a múzeumok, az uszodák és a konditermek, a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak.

A hotelek sem fogadhatnak vendégeket. A veszteségek 80 százalékát az állam megtéríti.
Emellett éjszakai kijárási korlátozást is életbe léptettek: Ausztria lakosai este 8 és reggel 6 között csak meghatározott esetekben (munkába járás, sportolás vagy kutyasétáltatás miatt) hagyhatják el lakhelyüket. Személyes találkozókra legfeljebb két háztartás tagjai között kerülhet sor.

Az iskolák és az óvodák továbbra is nyitva maradhatnak, de a felső tagozatosok és a felsőfokú oktatási intézmények tanulói áttértek a digitális oktatásra. Az üzletek korlátozások nélkül nyitva tarthatnak, és a személyes szolgáltatást nyújtók (fodrászok, kozmetikusok) is folytathatják munkájukat. Ugyanakkor 10 négyzetméterre csak egy vendég juthat. A szombati csúcs (8241 fő) után hétfőn lényegesen kevesebb új fertőzöttről (5593 fő) számoltak be a hatóságok.

Az osztrák intézkedésekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Mint ismert, a magyar kormány ehhez hasonló intézkedéseket vezet be itthon.

Belgium

A Benelux-államban csökken az új fertőzöttek száma: a hétfőn közzétett, a múlt hétre vonatkozó adatok szerint 40 százalékos visszaesést mutatnak, az azt megelőző hét statisztikáihoz viszonyítva. A halálesetek azonban az utóbbi hét nap alatt megduplázódtak, ami 179 halálesetet jelentett napi átlagban.

A kórházi felvételek száma sajtóinformációk szerint a múlt héten tetőzött, azóta csökkenőben van, ami a szakértők szerint a három hete bevezetett lezárásoknak köszönhető. Mint ismert, komoly szigorítások léptek érvénybe az országban. A kulturális- és sporteseményeket betiltották, az egyetemeket távoktatásra állították át, és éjszakai kijárási tilalmat vezettek be. Hétfőtől pedig még szigorúbb kijárási tilalom van érvényben. Az új intézkedések értelmében az emberek csak egy látogatót fogadhatnak saját otthonában. 

Továbbá november 15-ig meghosszabbították az őszi szünetet, és távmunkát kérnek mindenkitől. A nem alapvető szükségleteket kielégítő boltoknak be kellett zárniuk legalább egy hónapra.

Készülődés egy belga kórházbanForrás: AFP/Dirk Waem

Franciaország

Javul a koronavírus-járvány miatti helyzet azokban a francia nagyvárosokban, ahol október közepén éjszakai kijárási tilalom lépett életbe. Ez kilenc települést jelent. A vírus ugyanakkor továbbra is terjed az országban, és a második hullám országos tetőzése várhatóan csak most következik. 

Jérome Salomon járványügyi igazgató úgy látja, hogy a szigorítások meghozták eredményüket. “Minél jobban betartjuk a karantént, annál hamarabb könnyíthetünk a jelenlegi szigorításokon” – tette hozzá. Mint ismert, október 17-én kilenc francia nagyvárosban, mintegy 20 millió ember számára lépett életbe az éjszakai kijárási tilalom, amelyet egy héttel később a lakosság több mint kétharmadára kiterjesztett a kormány. Később a járvány fokozódó terjedése miatt október 30-tól általános karantént léptetett életbe, mindenkire vonatkozó lakhelyelhagyási tilalommal.

A hétfői adatok szerint kórházakban 548-en haltak meg, ezzel 40 987-re emelkedett a koronavírus-fertőzésben meghaltak száma. A fertőzöttek száma 20 155-tel emelkedett, a napi esetszám rekordja szombaton több mint 80 ezer volt.

Zárva tartó üzletek a francia főváros Montmarte negyedében 2020. november 5-én, a koronavírus-járvány második hullámának erősödése miatt elrendelt korlátozások idejénForrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Olaszország

Újabb tartományok járványveszélyességi fokozatát emelik: szerdától további öt régióban (Abruzzo, Umbria, Liguria, Basilicata és Toszkána) módosítanak. A rendelkezést Roberto Speranza egészségügyi miniszter rövid időn belül aláírhatja. 

Ahogyan beszámoltunk róla, péntektől lépett életbe az országos járványveszélyesség háromszintű beosztása (vörös, narancssárga és sárga). Az érintett térségek eddig sárga színű, vagyis alacsony veszélyfokozatú zónának számítottak.

A szigorítással azonban narancssárga övezetnek, vagyis közepesen veszélyesnek nyilvánítják őket, a korábban ugyanebbe a fokozatba sorolt Pugliával és Szicíliával együtt. A narancssárga tartományokba kizárólag nyomós indokkal lehet belépni, vagy onnan távozni. Engedéllyel lehet a tartományokon belül is mozogni, például egyik városból a másikba eljutni. Az országos éjszakai kijárási tilalom mellett a narancssárga övezetben napközben is csak indokolt esetben engedélyezett a közlekedés, leállítják a vendéglátást, valamint korlátozzák a kereskedelem nyitvatartását is. Ezzel egy időben vörös zónává léptették elő az autonóm Bolzano térségét, és holnap döntenek a sárga Campania tartomány veszélyességi szintjének esetleges emeléséről. 

Üres székek egy zárva tartó kávézó bejárata előtt Torinóban 2020. október 30-ánForrás: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Marco

Filippo Anelli, az orvosok országos szövetségének elnöke korábbi felhívását ismételve az ország azonnali és teljes lezárását sürgette a kormánytól. “Ez az egyetlen megoldás” – mondta. Kijelentette, hogy drasztikus lépések nélkül egy hónapon belül harmincezerre emelkedhet a kórházban egyszerre kezelt betegek száma, ötezer fölé a lélegeztetőgépen levőké, a halottaké pedig tízezerrel is emelkedhet.

Egy nap alatt 25 271 új fertőzöttet szűrtek, a betegek közül 356-an haltak meg. Több cikkben is foglalkoztunk az olasz járványügyi helyzettel, a baloldali kormány október közepe óta többször is szigorított, az elégedetlen polgárok hevesen tiltakoztak a kormányzati intézkedések ellen. Péntek este tíz órától reggel ötig tartó kijárási tilalom lépett életbe, a tervek szerint az éjszakai korlátozás december 3-ig tart. Az olasz korlátozásokról itt írtunk részletesebben. 

Spanyolország

Andalúziában hétfő éjféltől újabb járványügyi szorítások lépnek életbe. Növelik az éjszakai kijárási tilalom időszakát, az egyetemi oktatás online folytatódik, a nem létfontosságú szolgáltatások pedig délután 18 óra után nem vehetők igénybe.

A tartomány autonóm kormánya azért döntött az óvintézkedések fokozása mellett, mert a térségben a fertőzöttség meghaladja az országos átlagot, százezer emberből 576 igazoltan elkapta a koronavírust.
Andalúziában legalább két hétig érvényben marad a régió lezárása is, 

csak igazolással lehet be- és kilépni területéről. 

Azon belül pedig bevezetik az egyes városok és települések közötti közlekedési korlátozást is.

A Madrid közelében elhelyezkedő Leganesben egy egészségügyi dolgozó
egy beteget tol be a mentőautóba
Forrás: REUTERS / Juan Medina

Granada megyében a kiugró, a tartományi átlag dupláját meghaladó esetszám miatt még szigorúbb intézkedéseket rendetek el: teljesen leáll minden nem létfontosságú szolgáltatás, így például a vendéglátás. Zavartalanul működhetnek viszont az élelmiszer boltok, a gyógyszertárak, az optikák, a telekommunikációs üzletek és egészségügyi szolgáltatók is.

Spanyolország 17 tartományából hatban zárták be eddig vendéglátóegységeket, két régióban pedig csak a teraszok működhetnek, és szinte mindenhol érvényben van valamilyen létszám- és nyitvatartási korlátozás a vendéglátásban.

A hétvégén több városban is tüntetéseken hívták fel a figyelmet a szektor szorult helyzetére és a növekvő munkanélküliség veszélyére, így Baszkföldön, a navarrai Pamplonában és Barcelonában is. A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint péntek óta több mint 52 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és hétfőn 4441 új esetet jelentettek. A fertőzés egy hét alatt több mint ezer halálos áldozatot követelt, a vírus felbukkanása óta 39 345 ember halt meg.

Svájc

A 8,5 millió lakosú országban szintén gyorsan terjed a koronavírus: a hétfőn közzétett adatok szerint 17 309 új megbetegedést, és 56 halálesetet regisztráltak a hatóságok. Ezzel az azonosított fertőzöttek száma 229 222-re, a koronavírusban meghaltak száma pedig 2828-re emelkedett. 

A svájci polgári védelem egyik tagja maketten gyakorolja, hogyan kell az orrból mintát venni az új koronavírus kimutatására alkalmazott PCR-vizsgálathoz a polgári védelmisek kiképzésén a Genfi Egyetemi Kórházban 2020. november 9-énForrás: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img