Sorozatos rakétacsapások érik Dnyipropetrovszkot és Odesszát, az oroszok szerint Herszonban az ukránok ágyúznak

Ezt olvasta már?

Gulyás Gergely, Miniszterelnökségert vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában azt mondta: Az Európai Unió semmilyen olyan szankciót nem fogadott el, ami lehetetlenné teszi, hogy bárki rubelben fizessen az orosz gázért, ráadásul ezt polgári jogi szerződés szabályozza az államok és cégek között. Vagyis a szerződés megváltoztatásának egyetlen feltétele, hogy a két fél között akarategység jöjjön létre.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszterForrás: MTI/Máthé Zoltán

Ugyanakkor a magyar állam nem is fizet rubelben a gázért, hiszen eurószámlát nyitottak, amelyre euróban utalják át a gáz árát, majd ezt a bank váltja át rubelre – szögezte le.

Magyarországon kívül még kilenc ország teszi ezt, „csak miután Európában ma jó európainak lenni azt is jelenti, hogy az országok vezetői nem beszélnek őszintén a nemzetközi életben és a saját népükkel sem, ezért a másik kilenc ország nem mondja, hogy ugyanezt teszi” – jegyezte meg.

Ne legyen kétsége senkinek, hogy akik ma Oroszországból nyersanyagot kapnak, pontosan ugyanezzel az eljárással, ugyanígy fizetnek a földgázért – tette hozzá Gulyás Gergely.

A miniszter interjújáról itt írunk részletesebben.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában