Soha nem volt még ennyi új koronavírus-fertőzött egy nap a világon

Ezt olvasta már?

Koronavírusban meghalt Valéry Giscard d’Estaing, volt francia köztársasági elnök

Kilencvennégy éves korában meghalt Valéry Giscard d'Estaing volt francia elnök - jelentette be az Elysée-palota, a köztársasági elnök hivatala szerdán. A családja azt közölte...

Ursula von der Leyen kezet nyújtana a leendő amerikai kormányzatnak

Az elnök elmondta, hogy a transzatlanti szövetség közös értékrendszeren és történelmen alapszik, de még ezeknél az alapoknál is fontosabb egy erősebb, békésebb, prosperálóbb világ...

Az észt külügy elismerte, hogy egy diplomatájuk Szájerékkel bulizott

Egy észt diplomata is részt vett azon a múlt heti illegális brüsszeli partin, amelynek a belga rendőrség vetett véget – erősítette meg a szerdán...

Olasz állami segélyből pénzeltek egy körözött külföldi terroristát tunéziai migránsok

Olaszországban élő tunéziai bevándorlókat vettek őrizetbe a hatóságok, akik a neki juttatott állami támogatást egy Európában körözött terroristának továbbították nemzetközi valutaátutaló szolgálaton keresztül -...

Világszerte újabb rekordot döntött az újonnan felfedezett koronavírusos esetek száma csütörtökön. Eddig még nem volt példa arra, hogy egy nap több mint 314 ezer ember fertőződjön meg a Földön. A járvány Indiában, a latin-amerikai országokban és Nyugat-Európában terjed. Nagyon kritikus a helyzet Belgiumban, Ukrajnában és Csehországban is. 

Csütörtökön több mint 314 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a Földön. A vírus megjelenése óta nem volt még ilyen sok eset. A legtöbb új fertőzöttet Indiában, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Argentínában és Spanyolországban regisztrálták. A legtöbben Indiában haltak meg a betegség miatt, közel 1200 ember. Az ázsiai országban az új fertőzések száma az elmúlt napokban szinte mindig 100 ezer fő körül volt. 

Indiában terjed most a leggyorsabban a koronavírus az egész világonForrás: NurPhoto via AFP/Debajyoti Chakraborty/NurPhoto/Debajyoti Chakraborty

Egyre rosszabb a helyzet Nyugat-Európában

Ha az európai kontinens adatait nézzük, akkor világosan látszik, hogy a járvány nagyon gyorsan terjed Spanyolországban, Franciaországban, Ukrajnában és Nagy-Britanniában. Az előbbi két országban több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztráltak csütörtökön. A járvány Belgiumban is nagyon gyorsan terjed pénteken már több mint 2000 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. 

Ausztriában 808 új fertőzöttet regisztráltak pénteken, az elmúlt időszakban szinte minden nap 700 fölött volt az új esetek száma. 

Belgiumban nagyon gyorsan terjed a koronavírus-járványForrás: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand / Hans Lucas/Martin Bertrand

Nagyon sok az új fertőzött északon is 

Tovább romlik a járványhelyzet Csehországban is.  A laboratóriumi vizsgálatok csütörtökön 3130 személynél mutatták ki a fertőzést, ami rekordnak számít. 

Az egészségügyi minisztérium péntek reggeli kimutatása szerint az aktív fertőzöttek száma jelenleg 20 281, ami szintén új rekordot jelent. A járvány március elsejei kirobbanása óta Csehországban 44 155-en fertőződtek meg, csaknem a háromötödük már kigyógyult betegségéből.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elismerte: a járványhelyzet nem jó, egyre romlik, és nem kizárt, hogy újabb országos óvintézkedésekre lesz szükség. Ladislav Dusek, az egészségügyi információk és statisztikák intézetének (ÚZIS) igazgatója szerint szeptemberben eddig 19 539 ember kapta el a fertőzést. Az optimista modell szerint szeptember végéig ez a szám 44 ezerre, a kevésbé optimista várakozások szerint 70 ezerre emelkedik – jelentette ki Dusek. Szerinte az a védőmaszkok következetes hordása és a higiéniai előírások betartása a felére is csökkentheti a járvány terjedési ütemét.

Csehországban is szigorú szabályok vannak érvényben a járvány miattForrás: AFP/Michal Cizek

Szlovákiában is rekordot döntött az egy nap alatt felfedezett új koronavírusosok száma. A betegség megjelenése óta még egyetlen nap sem regisztráltak 235 új esetet. Péntektől egyébként kockázatos besorolású lett Csehország, ezzel szemben a zöld listára került Svédország, Bulgária és Kanada a szlovák hatóságoknál. 

Újabb rekord dőlt meg Szlovéniában

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 137-tel 4195-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta nem volt ilyen magas a fertőzések napi növekménye, az eddigi – keddi – rekord 123 fertőzött volt. Szerdán még 104 új esetről számoltak be. A kabinet további rendeleteket készít elő, amelyeket abban az esetben vezetnének be, ha tovább nőne a fertőzöttek száma az országban.  Ilyen lenne például az összejövetelek felső létszámkorlátjának tíz főről hatra csökkentése, valamint a boltok nyitvatartásának korlátozása.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 234-gyel nőtt, és elérte a 14 513-at az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 250 esetről számoltak be. Hat idős, krónikus beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 245-re nőtt, 12 169-en pedig már meggyógyultak.

Mindenki maszkot visel egy zágrábi irodalmi estenForrás: AFP/Denis Lovrovic

Több ezer új beteg Ukrajnában

Továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, péntekre is több mint 3200 új beteget regisztráltak, velük együtt az eddig azonosított fertőzöttek száma már megközelítette a 170 ezret, és megint sokan meghaltak.   Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy tévéinterjúban pénteken azt prognosztizálta, hogy a koronavírusos betegek száma az elkövetkező hónapokban még gyorsabb ütemben fog növekedni Ukrajnában, mert már elérte az országot a járvány második hulláma. 

Az elmúlt 24 órában 1527 új fertőzést igazoltak, a nyilvántartott fertőzöttek száma 110 217-re emelkedett Romániában. Összesen 48 új halálesetet jelentettek, az áldozatok száma így 4360-ra nőtt. A járvány kezdetétől 88 235 személy gyógyult meg, az aktív esetek száma 17 622-re zuhant le. A legutóbbi közlésekor még csak 43 244 gyógyultat tartottak számon, a hirtelen ugrást az adatok “frissítésével” magyarázták a hatóságok. 

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

ENSZ-főtitkár: Véget kell vetni a modernkori rabszolgaságnak

A modernkori rabszolgaságra hívta fel a figyelmet az ENSZ főtitkára szerdán, felszólítva a világ kormányait, a civil társadalmat és a magánszektort, tegyenek meg mindent...

Itt a MEGÚSZÓS KAJÁK 2 unboxing!

Green Kitchen A káposzta újjászületése Karácsony A brownie lelke ezesetben a...

Az ország egyetlen citromfarmján jártunk | Street Kitchen

Karácsony Fullos csokitorta banánnal megspékelve! Green Kitchen Egy tartalmasabb ebéd vagy...

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Ez a zsemle akkor jó, ha alig bírjátok átharapni, mert tele van rántott hússal és majonézes salival! ...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -