Soha nem látott mélységben Joe Biden támogatottsága

Ezt olvasta már?

A 2021 januárjában beiktatott amerikai elnök támogatottsága soha nem volt még olyan alacsony az elmúlt szűk másfél évben, mint most – mutat rá a Reuters és az Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatása – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Beiktatása óta soha nem látott mélységbe zuhant Joe Biden népszerűsége. A tavaly január óta hivatalban lévő elnöknek mindössze 36%-os a támogatottsága Amerikában – derül ki a Reuters és az Ipsos felméréséből. 

Joe BidenForrás: MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras

Mindez hatalmas zuhanást jelent a múlt héthez képest is, amikor az amerikai elnök elfogadottsága még 42%-on állt, írja a Reuters cikkében. A felmérésből kiderül, hogy az amerikaiak 59 százaléka elégedetlen Joe Biden elnöki teljesítményével.

A Reuters cikke megjegyzi: Biden támogatottsága tavaly augusztus óta folyamatosan 50% alatt van. A portál kiemeli, hogy a demokrata politikussal a republikánus szavazók mindössze 10%-a szimpatizál, ami nem meglepő, az ugyanakkor már annál inkább, hogy az elnök párton belüli támogatottsága is 72%-ra esett vissza az előző heti 76%-ról.

A közvélemény-kutatást 1005 felnőtt megkérdezésével végezték az Egyesült Államokban. A válaszolók közül 456 demokrata és 358 republikánus volt.

A Reuters megjegyzi, hogy az amerikaiakat rég nem látott infláció sújtja, emellett az üzemanyagárak emelkedésével és a járvány hatására az ellátási láncban fellépő zavarokkal is meg kell küzdenie a világ vezető hatalmának. Bár az infláció okait Joe Biden többször is megpróbálta az ukrajnai orosz invázióra fogni, közgazdászok szerint a Biden-adminisztráció történelmi, mintegy 2000 milliárdos mentőcsomagja jelentősen hozzájárult az évtizedek óta nem látott dráguláshoz.

A félidős választásokhoz közeledve egyébként egyre több közvélemény-kutatás készül az Egyesült Államokban, fókuszban az elnök személyével és politikai tevékenységével.  Egy március elején végzett felmérés 1318 felnőttet kérdezett meg arról, hogy Joe Biden elnöksége alatt milyennek látják a világ stabilitását. Kiderült, hogy a válaszadók több mint fele úgy véli, a világ kevésbé stabil a Biden-adminisztráció hivatalba lépése óta.

A válaszadók több mint fele úgy véli, a világ kevésbé stabil a Biden-adminisztráció hivatalba lépése ótaForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Anna Moneymaker

Ráadáasul már nemcsak a választók kételkednek egyre gyakrabban az elnök alkalmasságában, hanem a demokrata politikusok is. Nina Turner, egykori ohiói politikus, valamint Joe Manchin demokrata szenátor is kritikával illette az elnök tevékenységét. Nem csoda, hogy a Demokrata Pártban is megkongatták a vészharangot. John Anzalone, Joe Biden vezető közvélemény-kutatója nemrég a Politico podcastjában élesen kritizálta a demokratákat a félidős választásokhoz közeledve. Arra figyelmeztetett, hogy az amerikaiak rendkívül dühösek a demokratákra. Amikor a műsorvezető megkérdezte, hogy mennyire rossz a helyzet a demokraták számára idén és mit tehetnének ellene, a stratéga azt válaszolta, hogy

az amerikai választók mindig azt kérdezik a politikusoktól: mit tettek értem mostanában? És úgy érzik, hogy a demokraták nem tudják összeszedni magukat, és semmit sem tudnak tenni. Ez nem más, mint egy nagyon savanyú környezet a demokraták számára”.

Nem segíti a Biden-adminisztráció helyzetét az sem, hogy nincs túl nagy összhang Joe Biden elnök és csapata között. Nem egyszer előfordult, hogy egymással szöges ellentétben álló nyilatkozatokat tett az elnök és csapatának valamelyik tagja.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában