Sikerült átverni a dánokat – a migránsokat szállító NGO hajó rengeteg pénzt alkudott ki

Ezt olvasta már?

A rióinál is hatalmasabb Krisztus-szobrot építenek egy brazil kisvárosban

A rióinál is nagyobb, a talapzattal együtt 43 méter magas Krisztus-szobrot építenek a brazíliai Encantadóban. A Rio de Janeiro fölé magasodó világhírű Megváltó Krisztus-szobor...

Négynapos “oltási fesztivál” kezdődött, miközben rekordon a megbetegedések száma Indiában

A szubkontinens világelső az új fertőzések mozgóátlagában; a Reuters összesítése szerint a világon jelentett új napi megbetegedések közül minden hatodikat Indiában jegyeznek föl. A...

Szülés után két nappal kapta el a koronavírust egy walesi anya – kómába esett

Két napig a világ egyik legboldogabb anyukája volt, majd elkapta a koronavírust, és minden megváltozott. A walesi Charlene Jones kálváriájáról a Mirror beszámolója alapján a Ripost...

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Ha az mRNS-alapú vakcinákhoz hasonlítják őket, gyengén teljesítenek – mondta a kínai járványügy vezetője. Nem adnak magas fokú védettséget a kínai vakcinák –...

Újabb részletek kerültek nyilvánosságra a Mediterranea Saving Humans (MSH) nem kormányzati szervezettel (NGO) szemben indított ügyészi vizsgálatból, amely szerint az NGO tagjai pezsgőbontással ünnepelték a bevándorlók átvételéért kialkudott árat az Il Giornale napilap által szombaton ismertetett nyomozati anyag szerint.

A szicíliai Ragusa ügyészsége március elsején jelentette be, hogy vizsgálatot indított a Mediterranea tagjaival szemben, miután a hatóság szerint bizonyítékot nyert, hogy a civil szervezet Mare Jonio hajója “tetemes anyagi juttatásért” 27 fős bevándorló csoportot vett át a Maersk Etienne dán teherhajóról.

A Maersk Etienne tavaly augusztus 5-én vette fedélzetére a migránsokat a Földközi-tengeren. A bevándorlók nem kaptak kikötési engedélyt Málta szigetén. Harminchét nap elteltével a dán teherhajóra megérkeztek a Mediterranea tagjai, akik saját hajójukra tették át a 27 személyt, közöttük egy kisgyereket és egy várandós nőt.

A civilhajó a migránsokkal szeptember 12-én a dél-olasz partokra érkezett meg.

A sajtóban most közölt telefon-lehallgatások szövege szerint a Mediterranea és a dán hajót üzemeltető Maerks Tankers dán cég között heteken át tartott az egyeztetés: az olasz szervezet kezdetben 270 ezer eurót kért a bevándorlók átvételéért, végül 125 ezer euróban egyeztek meg.

A Mediterranea misszióvezetője, Beppe Caccia ismert zöldpárti politikus október elején még Kopenhágában is tárgyalt az összegről, amelyet november végén utaltak át a Mediterranea számláira. A civilszervezet másik vezetője, Luca Casarini az összeg érkezését kommentálva telefonon pezsgőbontásra szólította fel az NGO-tagjait. Beppe Caccia azt hangoztatta, hogy sikerült “átverniük” a dánokat.

Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a szicíliai Lampedusa kikötőjébe.Forrás: MTI/EPA/ANSA/-

Ahhoz, hogy a civilhajó át tudja venni a csoportot a dán teherhajóról, a Mediterranea azt hazudta a hatóságoknak, hogy üzemanyagot szállított a Maersk Etiennenek. A migránsokkal való kikötést pedig a civilszervezet azzal indokolta, hogy az egyik nő várandós, és azonnal partot kell érnie. Mint később kiderült, a kórházba szállított nő nem szorult orvosi ellátásra.

Fabio D’Anna ragusai ügyész március elején négy, azóta már nyolc személy ellen rendelt el vizsgálatot többek között illegális bevándorlás pártolása, valamint a tengeri mentésre vonatkozó nemzetközi előírások megsértése miatt.
A hatóságok korábban házkutatást tartottak a vizsgálatban érintett személyek otthonában és a Mediterranea irodáiban is.

Ahogy minden bevándorlócsoport érkezésekor történni szokott, az illetékes területi ügyészség hivatalból indított vizsgálatot a migránsok érkezésének körülményeinek tisztázására. A bevándorlók számoltak be az egyik hajóról a másikra történt áthelyezésükről. Az ügyészség tisztázni akarta a dán teherhajó működtető cég és a Mediterranea közötti kapcsolatokat, így derült fény arra, hogy a két fél között “kereskedelmi tranzakció” ment végbe.

A Mediterranea Saving Humans 2018 őszén kezdte el munkáját, az első olyan olaszországi civil szervezetként, amely hajókkal rendelkezik a Földközi-tengeren. A bolognai székhelyű NGO a Mare Jonio és az Alex nevű hajóval dolgozik.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Teherán szerint terrortámadás történt az egyik urándúsítóban

Terrorcselekmény következtében történt üzemzavar vasárnap a natanzi urándúsítóban - mondta  Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője, akit az iráni állami tévé idézett. Szálehi leszögezte,...

Szuper pizzázóra bukkantunk Veresegyházon: a Trattoria al Forno levett a lábunkról

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...

Maradékmentésből jeles – teszteltük, mit tud a Munch

Az összes húsvéti recept Perfekt ünnepi főfogás húsvétkor Green Kitchen Bulgurból...

Nem cukrászda, hanem sütibolt, de annak tökéletes! Megnyitott A Sütis!

Cukormentes Megérkezett az alakbarát, mégis zseniálisan finom sajttorta! A legjobb kalácsok ...

7 nap 7 recept – válogatás a legújabb receptjeinkből

Az összes húsvéti recept Egy kis olasz, húsvéti gasztrokalandozás Az összes húsvéti recept ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -