Semlegesíthették az ukrán elnök megölésére küldött csecsen elit kommandót

Ezt olvasta már?

„Tudomásunk volt arról az akcióról, amelynek végrehajtására Kadirov egy különleges egységet küldött Ukrajnába” – jelentette be Olekszij Danyilov a TV 24 ukrán televízióban. – Az információt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat azon tagjaitól kaptuk, akik nem kívánnak részesei lenni az Ukrajna ellen folytatott véres háborúnak. Mármost, a Volodimir Zelenszkij elnök likvidálására küldött egységet semlegesítettük.”

Mindez a valóságban azt jelenti, hogy a csecsen elit kommandót előbb két részre szakították az ukrán erők, majd az egyik csoportot Hosztomelben, Kijevtől északnyugatra tűz alá vették és megsemmisítették, a másiknak a tagjait pedig elfogták – idézi az Index a tudósítást.

A magyar hírportál megjegyzi: amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, Volodimir Zelenszkij elnök és családja ismeretlen helyen tartózkodik, mivel az oroszok nem is titkolt szándéka az ukrán vezető meggyilkolása.

A hét végén arról szóltak a jelentések, hogy az úgynevezett orosz Wagner-csoport – mintegy 400 zsoldos – Afrikából Ukrajnába érkezett azzal a céllal, hogy borsos vérdíj fejében meggyilkolják Zelenszkijt és az ukrán kormány, illetve a vezetőség kulcsfiguráit, köztük Vitalij Klicskót, Kijev polgármesterét és öccsét, Volodimirt, a két nehézsúlyú exvilágbajnok bokszolót.

Mindeközben az ukránok sem ma kezdték a szakmát – fogalmaz az Index –, miután Olekszej Reznyikov védelmi miniszter ötmillió rubelt – jelenlegi, óránként változó árfolyamon 47 000 dollárt – és teljes amnesztiát ígért azoknak az orosz katonáknak, akik leteszik a fegyvert, és megadják magukat. Azoknak viszont, akik tovább harcolnak – szavai szerint –, nincs kegyelem.

Az ukrán védelmi miniszter a Twitteren közzétette, hogy – az ukránok szerint – keddig, azaz március 1-jéig mekkora veszteségeket szenvedett az orosz hadsereg. Íme:

Nyitókép: Yelena Afonina\TASS via Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában