San Franciscóban veszélyhelyzetet hirdettek a majomhimlő miatt

Ezt olvasta már?

A városban 261 volt az ismert majomhimlős esetek száma július 27-ig. A polgármester a Twitteren írt arról, hogy augusztus elsejétől veszélyhelyzetet léptet életbe a megbetegedés miatt: arról is írt, hogy főként az LMBTQ-közösségben terjed a vírus, de a város összes lakosának életére hatással van a járvány.

Vészhelyzeti tervek létrehozása mellett forrásokat csoportosítanak át a helyzet kezelésére, a városszerte működő szervezetek munkáját is összehangolják a témában, valamint igyekeznek a majomhimlő terjedéséről szóló információkat szélesebb körben terjeszteni. Mindezen túl több oltást és segítséget kérnek, írja a Sky News.

Susan Philip, San Francisco egészségügyi tisztviselője arról beszél, rugalmasságot szeretnének, hogy erőforrásaik felhasználását optimalizálhassák.

“Szeretnénk megerősíteni elkötelezettségünket a San Franciscó-i LMBTQ-közösségek egészsége iránt is, ahogyan azt városunk történelmileg mindig is tette” – tette hozzá, utalva a majomhimlő által eddig leginkább érintett népességre.

8200 adag vakcinához jutott eddig a város, amelyek a himlő és a majomhimlő megelőzésére egyaránt alkalmasak – viszont Philip szerint 35 ezer adagot kértek.

“Három hét alatt ennek a mennyiségnek mindössze harmadát kaptuk meg. Ez közel sem elég, és az igazság az, hogy 35 ezer oltásnál is jóval többre lesz szükségünk az LMBTQ-közösség védelmére és a vírus terjedésének lassítására. Tisztában vagyunk azzal, hogy országszerte oltóanyaghiány van, ennek ellenére ezeket a vakcinát gyorsan szét kell osztani az olyan helyekre, mint San Francisco, ahol aránytalanul nagy az esetek aránya” – mondta.

Az esetek felismerésében a tesztelésnek hatalmas szerepe van, ugyanakkor a CNN cikke szerint sokkolóan alacsony az erre beküldött minták száma. A kapacitás meglenne: heti 80 ezer mintát képes az Egyesült Államok vizsgálni, ebből 70 ezret magánlaborokban – a Mayo Clinic Laboratories ezer mintát tudna elemezni, de csak 45 fut be hozzá egy hét alatt.

Az emberek információhiány mellett sokszor azért sem teszteltetik magukat, mert tartanak a betegség diagnózisával járó stigmától is.

Nyitókép: Halfpoint/Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában