Salát Gergely: Pekingnek lazítania kellett, de ennek súlyos következményei lettek

Ezt olvasta már?

Salát Gergely szerint furcsa helyzet állt elő, ugyanis jelenleg nincs hivatalos kínai helyzetértékelés, csak minimális fertőzési és halálozási számokat közöltek. A sinológus szerint ez nyilván nem reális, de valószínűleg nem hazudnak vagy titkolóznak a kínaiak, hanem olyan hirtelen ugrott meg a járvány, hogy azzal nem tudott lépést tartani a statisztikai rendszer, vagyis a kórházak nem azzal vannak elfoglalva, hogy a fertőzötteket vagy a halottakat könyveljék.

Ráadásul megszűnt az állandó kötelező tesztelés, így a legtöbb esetről nem is értesülnek a hatóságok – tette hozzá a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa, aki szerint hivatalos adatokat talán néhány hét múlva fognak közölni, addig maradnak az olyan „sztorik”, hogy halottaskocsikat láttak itt és ott, aminek szerint azért nem feltétlen kell felülni. Egy 20-25 milliós városban ugyanis, mint Peking és Sanghaj,

járvány nélkül is halnak meg emberek, és lehetnek sorok a krematóriumoknál – csak eddig senki sem fotózta ezeket.

Bár néhány hete valóban enyhítettek a zéró-Covid-protokollt, bőven vannak még korlátozások – tette hozzá a szakértő. Érdekességként megjegyezte: az előírások valójában soha nem voltak országosak, csak felülről megmondták, hogy „ne legyenek fertőzések”, a helyi vezetők azonban maguk dönthettek, hogy kötelező teszteléssel, lezárással, karanténnal intézik-e, így aztán a feloldások sem központilag történtek, történnek. A legjellemzőbb, hogy a kötelező tesztelést és otthonmaradást, valamint a kontaktkövetést szüntették meg.

A kínai vezetés hivatalosan nem az ország városain novemberben végigsöprő tüntetéshullám miatt döntött a zéró-Covid feloldása mellett. Salát Gergely szerint az amúgy is csak a jéghegy csúcsa volt, hiszen nem az elégedetlen, frusztrált emberek mentek ki az utcára, hanem csak azok töredéke, a többiek otthon dühöngtek.

Nyilván a kormányzat tisztában volt azzal, hogy milyen népszerűtlen a lezárások politikája

– ahogyan Nyugaton is az volt –, de most látták elérkezettnek a feloldást, mert már kezdett politikai, illetve a stabilitást, így a gazdaságot veszélyeztető kérdéssé válni. A tüntetések tehát legfeljebb apropót adtak arra, hogy Peking széttárhassa a kezét, hogy „ha Covidot akartok, megkapjátok, én már nem tehetek semmit” – fogalmazott a sinológus.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem munkatársa egyetértett azzal, hogy most a járvány berobbanása miatt lesz dühös vélhetően a kínai társadalom, és nem múlik el következmények nélkül az, hogy megteltek a kórházak és az intenzív osztályok, ami miatt orvosokat kell máshonnan átcsoportosítani. De minden kormánynak a világon kalkulációkat kell végeznie, hogy melyik ujját harapja. Valamilyen áldozatot mindenképpen hozni kell – tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Lam Yik/Bloomberg via Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában