Sajó-szennyezés – Pénteken kezdődnek a helyreállító munkálatok

Ezt olvasta már?

“Megindul a felszín alatti vizek elterelése a Sajót szennyező alsósajói bányában” – idézte Budajnak a pozsonyi kormány ülése után tett bejelentését a ma7.sk. Ján Budaj közölte azt is, hogy a terveik szerint az ügyben még csütörtök folyamán megbeszélést folytat Nagy István magyar agrárminiszterrel.

A Sajó szlovákiai szakaszán először február közepén észlelték a folyó vizének vöröses elszíneződését, amely mint kiderült az alsósajói vasércbányából kifolyó víz okozott, amely a 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről került a folyóba.

Az eddigi vizsgálatok eredménye szerint

a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél, továbbá emelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalmat is kimutattak.

A szennyezett bányavíz a Sajó szlovákiai szakaszába az egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbányából került.

A Siderit bányaüzem 1975 és 2008 között működött, aztán csődbe ment. A szlovák állami Ércbánya-vállalat közlése szerint a csődbe jutott társaság a kitermelés leállítását követően nem tett eleget a bánya likvidálására vonatkozó kötelezettségeinek, így az “elengedhetetlenül szükséges” intézkedéseket maga az Ércbánya-vállalat végezte el, még 2012-ben.

Nyitókép: RomoloTavani/Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában