Romániában egy nap alatt 7300 új beteget találtak

Ezt olvasta már?

Romániában több mint ezer embert megbírságoltak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt kijárási tilalom első éjszakáján a rendelkezés megsértése miatt – tudatta kedden a román rendőrség.

A hétfőtől hatályos kormányhatározat szerint éjjeli 23 és hajnali 5 óra között csak azok léphetnek büntetlenül az utcára, akik munkahelyi igazolással vagy saját felelősségre megírt nyilatkozattal igazolják, hogy munkavégzés, halaszthatatlan orvosi ellátás, gyógyszerbeszerzés, rászorulók gondozása, vagy a családban történt haláleset miatt hagyhatták el lakhelyüket.

A nagyvárosok utcáin razziázó rendőrök az első éjszaka több mint 300 ezer lej (22 millió forint) értékű bírsággal sújtották a szabályszegőket. Ezen kívül az utóbbi 24 órában csaknem nyolcezer emberre a maszkviselés elmulasztásáért szabtak ki átlagosan 140 lejes (10 ezer forint) bírságot.

Románia, Bukarest, 2020. október 22.Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi napon minden korábbinál több, 177 koronavírusos beteg halt meg, ami több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. Az utóbbi 24 órában valamivel több mint 7300 embernél mutatták ki a koronavírust: ez csak tíz százalékkal haladja meg a kéthetes átlagot.

Tovább súlyosbodott a kórházak terhelése: immár 1093 koronavírusos beteget ápolnak intenzív terápián, ami azt jelenti, hogy a Covid-kórházak intenzív osztályain országos szinten rendelkezésre álló helyek csaknem 90 százaléka betelt.

Egészségügyi dolgozók tüntetnek Bukarestben 2020. november 5-énForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás miatt kedden a Sanitas szakszervezet újabb tiltakozó megmozdulást szervezett a „kimerültség tüntetése” elnevezéssel a kormány székháza elé a veszélyességi pótlék kiterjesztését, a 2022-re előirányzott béremelés előrehozását, megfelelő védőfelszerelést és a megüresedő állások felszabadítását követelve.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában