Romániában átlépte az egymilliót az azonosított fertőzések száma

Ezt olvasta már?

Romániában átlépte szombaton az egymilliót a járvány kezdete óta diagnosztizált koronavírus-fertőzések, illetve a 25 ezret a halálos áldozatok száma.

A mintegy húszmilliós lakosságú országban tavaly február 26-án fedezték fel az első koronavírus-fertőzést. Az azóta eltelt 13 és fél hónap alatt tehát a lakosság legalább 5 százaléka kapta el a fertőzést, és a beazonosított fertőzöttek 2,5 százaléka meghalt. A bukaresti média szerint azonban a koronavírusos betegek jelentős része nem kerül be a hivatalos statisztikákba. Ugyanis egyre 

növekszik a “rejtőzködő” fertőzöttek száma, akik – a kéthetes elkülönítést elkerülendő – nem jelentik be a hatóságoknak, ha pozitív eredményt mutat az otthon elvégzett koronavírus-gyorstesztjük. 

Brassóban oltanak be egy nőt a koronavírus elleni vakcinávalForrás: AFP/2020 Anadolu Agency/Alex Nicodim

Romániában tavaly december 4-én lépte át a félmilliós küszöböt a hivatalos fertőzésszám, vagyis az utóbbi négy hónapban ugyanannyi fertőzést regisztráltak, mint a megelőző kilenc és fél hónapban. A stratégiai kommunikációs törzs szombati jelentése szerint az utóbbi 24 órában 4310 új fertőzöttet azonosítottak, ami csaknem húsz százalékkal marad el az utóbbi két hét átlagától.
Az utóbbi napon az átlagosnál valamivel kevesebb, 139 koronavírusos beteg vesztette életét, és – az előző napi rekordnál néggyel kevesebb – 1492 súlyos esetet ápolnak az intenzív terápián.
A járvány statisztikai adatait feldolgozó portálok 

kiszámították, hogy a reprodukciós ráta március 23-án esett 1 alá Romániában, tehát ettől kezdődően lassul a járvány terjedésének üteme. 

Ez a mutató azt jelzi, hogy egy fertőzött hány másik embert fertőz meg, és tartósan 1 alá kell szorítani ahhoz, hogy a járványt meg lehessen fékezni. Romániában április elseje óta csökkenőben van az aktív fertőzöttek száma, az utóbbi héten pedig az előző hetinél több mint ötezerrel kevesebb (32 641) fertőzést diagnosztizáltak.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img