Rohamosan fogy a kínai lakosság türelme

Ezt olvasta már?

Sanghajban, Kína legnépesebb városában egy Ürümcsiről elnevezett utcában tartottak gyertyás virrasztást szombat este a helyiek, amely vasárnap hajnalban tüntetésbe csapott át.

A nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Ürümcsiben november 24-én kigyulladt egy 15 emeletes lakóépület. A tűzben – amelyet a vizsgálat szerint egy meghibásodott konnektor okozott – tízen életüket vesztették, és többen megsérültek.

Az interneten keringő hírek szerint az áldozatok száma azért volt ilyen magas, mert az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, és a lakók nem tudtak időben kimenekülni. Városi tisztségviselők ezt tagadták. A négymillió lakosú Ürümcsiben vannak, akik már

száz napja karanténban vannak.

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint Sanghajban erőteljes rendőri jelenlét mellett zajlott a tüntetés. A tiltakozók fehér papírlapokat tartottak a magasba a cenzúra jelképeként. Később azt kiabálták: „oldjátok fel a vesztegzárat Ürümcsiben, oldjátok fel a vesztegzárat Hszincsiangban, oldjátok fel a vesztegzárat egész Kínában”.

Szemtanúk beszámolója és videofelvételek tanúsága szerint egy nagyobb csoport a Kínai Kommunista Párt és Hszi Csin-ping elnök uralmának végét követelte.

Eközben a neves pekingi Csinghua Egyetemen, Hszi Csin-ping alma materében békés tüntetés zajlott a járványellenes korlátozások miatt. A tiltakozók elénekelték a kínai himnuszt, egyikük pedig gyújtó hangvételű beszédet tartott, és arra buzdította a jelenlévőket, hogy szólaljanak fel a nekik nem tetsző intézkedések ellen.

KAPCSOLÓDÓ

Vasárnap este több százan vettek részt egy korlátozásellenes megmozduláson Vuhanban, ahol a koronavírus-járvány három évvel ezelőtt kezdődött.

Gyertyás virrasztást tartottak Nancsingban, míg Lancsouban a helyiek tesztfülkékre és az egészségügyi dolgozók sátrára támadtak rá. Több tiltakozó azért lázongott, mert annak ellenére került karanténba, hogy nem volt pozitív a koronavírus-tesztje.

Kínában az alacsony esetszámok ellenére továbbra is a zéró Covid-politika van érvényben, miközben a világ nagy részén feloldották a korlátozások többségét. Peking szerint a zéró Covid-politika nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy ne terhelődjön túl az egészségügyi rendszer. A lakosság egyre elégedetlenebb az óvintézkedésekkel, amelyek a gazdaságot is erősen megterhelik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Mark R. Cristino

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában