Részletes útvonal készült, így jutott Nizzába a templomban embereket lefejező terrorista

Ezt olvasta már?

Térkamerák felvételei segítségével rekonstruálta az olasz terrorellenes nyomozóigazgatóság (Digos) a Nizzában október 29-én késeléses terrortámadást elkövető, tunéziai migráns, iszlám vallású Brahím Iszávi (franciás átírással: Brahim Aouissaoui) részletes útvonalát a Corriere della Sera napilap hétfői ismertetése szerint.

A tunéziai migráns, Brahím Iszávi későbbi iszlamista terrorista távolsági autóbusszal és InterCity vasúti járattal utazott végig Olaszországon, és jutott el kevesebb mint két nap alatt a franciaországi Nizzába.

Brahím Iszávi (franciásan: Brahim Aouissaoui)Forrás: Origo

A Digos az október 29-i merénylet óta több száz térkamera felvételeit ellenőrizte a tunéziai férfi mozgását megörökítő kockákat keresve. Az állomások, pályaudvarok és ezek környékét felügyelő kamerák segítségével sikerült pontos képet kapni Brahím Iszávi útvonaláról a terrormerénylet előtti utolsó órákig. 

Korábban a hatóságok annyit közöltek, hogy a 21 éves tunéziai migráns szeptember 18-án indult el Sfaxból, és szeptember 20-án érkezett meg Lampedusa szigetére egy tíz főt szállító csónakkal. A csoportban kizárólag tunéziai férfiak voltak, akik gazdasági migránsként illegális bevándorlónak minősültek.  Brahím Iszávi először Lampedusa regisztrációs központjába, innen pedig a Rhapsody nevű karanténhajóra került, amely október 9-én a pugliai Bari migrációs központjába vitte tovább. 

Azonosítása után Brahím Iszávi október 9-én szabadon távozhatott zsebében egy kiutasítási rendelettel, amelynek értelmében egy hét alatt önerőből el kellett hagynia Olaszországot. Az olasz belügyminiszter korábbi kijelentései szerint Brahím Iszávit nem ellenőrizték és nem tartóztatták fel, mivel a titkosszolgálatok nem jelezték veszélyességét. 

A szicíliai Alcamo városába ment, anyja egyik barátnőjének fiához, aki szintén illegális migránsként él Olaszországban. Kihallgatásán a férfi elmondta, hogy Brahím Iszávi a szicíliai városban olívabogyó-szüretelésen dolgozott, és egy kevés pénzt is keresett.

A térkamerák felvételei szerint az iszlamista terrormerénylet előtt két nappal, október 27-én kora reggel a szicíliai Palermóból távolsági busszal a római Tiburtina vasútállomás előtti buszterminálra érkezett meg. Egy presszóban szendvicset vásárolt, majd metróval átment a Termini-pályaudvarra, ahonnan InterCity vonattal Genovába utazott tovább, és oda délután érkezett meg. 
A pályaudvarokon rögzített videókon farmernadrágot és piros dzsekit visel, kis méretű hátizsákkal.  Arcát eltakarja egy baseballsapkával.

A képek szerint kísérője nem volt, nem találkozott vagy beszélgetett senkivel. 

Genovából vonattal jutott tovább az olasz-francia határon levő Ventimigliába, és október 27-én este már Nizzában volt. A Digos nem közölte, a migráns hogyan jutott át a határon. 

A Brahím Iszávival a lampedusai partokra érkezett többi tunéziai, akik jelenleg is még Olaszországban tartózkodnak, úgy emlékeztek vissza, hogy a későbbi iszlamista terrorista a tengeri átkelést nem készpénzzel, hanem üzemanyaggal fizette ki. Az út alatt nem beszélt sokat, nem engedte, hogy társai közös fotókat készítsenek vele. A csónakot irányító Ahmed Ben Amort a francia hatóságok a merénylet másnapján Nizzától nem messze tartóztatták fel. Állítása szerint Brahím Iszávival a szeptember 18-i induláskor találkozott először.

A francia terrorellenes ügyészség közlése alapján a Brahím Iszávinál talált egyik mobiltelefon az október 16-án lefejezett francia tanár csecsen migráns gyilkosa fényképét őrizte.  A párizsi támadás napján Brahím Iszávi Szicíliában volt, tíz nappal később indult el Franciaország felé, hogy végrehajtsa a terrortámadást.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, október 29-ének reggelén – Mohamed próféta születésnapján – a legismertebb nizzai templomban, a belváros központjában levő Notre-Dame-ban a tunéziai iszlamista migráns terrorista 3 embert mészárolt le.

A TERRORISTA ELŐSZÖR A TEMPLOMBAN LEFEJEZETT EGY 70 ÉVES NŐT, EGY FÉRFINEK PEDIG ELVÁGTA A TORKÁT,  majd egy másik nőre támadt, akinek sikerült kimenekülni a templomból, azonban az utcán megkéselte. A 40 ÉVES NŐ A KÓRHÁZBA SZÁLLÍTÁST KÖVETŐEN BELEHALT A SÉRÜLÉSEIBE. Brahím Iszávi a támadássorozat végrehajtása közben folyamatosan Allahu akbart kiáltott.

A terroristát a rendőrök meglőtték, ezt követően kórházba szállították, ahol kiderült, hogy koronavírusos.

Nem az október végi volt az első terrortámadás Nizzában, 2016. július 14-én, a francia nemzeti ünnepen kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe egy tunéziai iszlamista migráns. A támadásban 86-an meghaltak, közel 200-an megsérültek, az elkövetőt végül lelőtték.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában