Rémisztő hírek érkeztek az ukrán atomerőművekről

Ezt olvasta már?

Az ukrán atomerőművek jelenleg maximális kapacitáson üzemelnek, mivel az ország számos hőerőműve vagy azért nem működik, mert háborús övezetben van, vagy a szénkészletek hiánya miatt nehézségekbe ütközik az üzemeltetésük. Ez aggodalomra ad okot Ukrajna nukleáris biztonságával kapcsolatban – mondta Szergej Kondratyev elemző a Lenta.ru-nak nyilatkozva.

Májusban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi azt mondta, hogy az Energodarban található zaporozsjei atomerőmű területén mintegy 30 tonna plutónium és 40 tonna dúsított urán található.

Június 27-én az ukrán hatóságok bejelentették, hogy visszalépnek az Oroszországgal kötött két, a nukleáris biztonság területét érintő megállapodástól. 

Már több hónapja nem érkezett részletes információ arról, hogyan működik a zaporozsjei atomerőmű, és mi történt a plutónium- és urántartalékokkal.

A nemzetközi ellenőrzés kulcsfontosságú nehézsége továbbra is fennáll, és nem tudni, hogy sikerül-e megoldani.

A zaporozsjei atomerőmű látképeForrás: Sputnik via AFP/Konstantin Mihalchevskiy

Ukrajna egyszerűen nem ad engedélyt a NAÜ-nek arra, hogy akár Oroszország, akár Ukrajna részéről látogatást tegyen az atomerőműben, mivel a szervezet a zaporozsjei atomerőművet az ukrán Energoatom által ellenőrzött erőműnek tekinti nem tud ott hivatalos látogatást tenni.

Mindeközben Kondratyev szerint az ellenőrzésre a jelentős nukleáris készletekre való tekintettel van szükség, amelyek jelenlétét maga a NAÜ jelentette be.

Kondratyev szerint nem tudni biztosan, hogy mi történik ma az ukrán ellenőrzés alatt maradt atomerőművekben az ország déli részén.Az elemző szerint lehetetlen kideríteni, hogy volt vagy vannak-e biztonsági problémák az ukrán atomerőművekben. Ugyanakkor ennek a valószínűsége fennáll, mivel ma minden ukrán atomerőmű maximális kapacitáson működik.

Július 20-án Energodar hatóságai arról számoltak be, hogy egy nap alatt négy alkalommal támadták ukrán drónok a zaporozsjei atomerőművet (NPP). A Zaporozsjei terület hatóságai szerint a támadás következtében az atomerőmű reaktorrésze nem sérült meg, a sugárzási szint normális maradt.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában