Putyin üzent: ezt követeli Ukrajnától

Ezt olvasta már?

Vlagyimir Putyin francia kollégájával, Emmanuel Macronnal kedd este folytatott telefonbeszélgetése során kijelentette, hogy Mariupol orosz ágyúzása csak akkor ér véget, ha a várost védő ukrán csapatok megadják magukat – közölte a Kreml.

A francia kormány közleményben úgy fogalmazott a beszélgetést követően, hogy a polgári lakosságot meg kell védeni, és ha akarja, lehetőséget kell biztosítani mindenkinek, hogy elhagyhassa a várost – írja a The Guardian.

Továbbá a város lakóinak biztosítani kell a gyógyszerekhez, élelemhez, az ivóvízhez való hozzájutás lehetőségét is.

A francia kormány szerint a városban kialakult katasztrofális humanitárius helyzetért az orosz hadsereg ostroma tehető felelőssé.

Vlagyimir Putyin francia kollégájával, Emmanuel Macronnal kedd este folytatott telefonbeszélgetése során kijelentette, hogy Mariupol orosz ágyúzása csak akkor ér véget, ha a várost védő ukrán csapatok megadják magukatForrás: MTI/EPA/AFP pool/Kirill Kudrjavcev

Franciaország, Törökországgal és Görögországgal együtt egy tervet terjesztett az orosz elnök elé a város kiürítésére.

Francia tisztségviselők szerint Putyin beleegyezett, hogy fontolóra vegye a polgárok evakuálásának tervét az ostromlott dél-ukrajnai városból.

Az orosz elnök viszont ragaszkodik ahhoz, hogy az ukrán „nacionalista fegyvereseknek” meg kell adniuk magukat, emellett „részletes tájékoztatást adott Macronnak azokról az intézkedésekről, amelyeket az orosz hadsereg hozott a humanitárius segítségnyújtás és a Mariupolból való biztonságos evakuálás biztosítása”, a városban rekedt civil lakosság érdekében.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában