Putyin bizalmasa azt állítja, övé az ellenzéki politikus által leleplezett palota

Ezt olvasta már?

Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa és egykori dzsúdópartnere, Arkagyij Rotenberg szombaton kijelentette, hogy övé az a százmilliárdokat érő titkos Fekete-tenger parti uradalom, amelyről Alekszej Navalnij ellenzéki politikus dokumentumfilmet készített, Putyin vagyonaként bemutatva a birtokot.

Navalnij és az általa alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) a filmben azt állította, hogy a 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő, Gelendzsik üdülőváros közelében lévő palota a korrupciós láncolatokból meggazdagodott Vlagyimir Putyin orosz elnöké. Putyin ezt tagadta.

A filmet eddig több mint 103 milliószor tekintették meg a YouTube-on. Navalnij munkatársai a filmes leleplezésre alapozva szerveztek Putyin-ellenes tüntetéseket múlt szombaton Oroszország számos városában.

Rotenberg a Mash orosz videós hírszolgáltató Telegram-csatornáján most közzétett nyilatkozatában azt mondta: két évvel ezelőtt vette meg az uradalmat.“Innentől már nem titok, én vagyok a haszonélvező” – árulta el. “Ez egy mennybéli ajándék, a hely csodálatos” – áradozott az orosz oligarcha.
Az ingatlan megszerzésről csak annyit árult el, hogy sok hitelező volt.A 69 éves üzletember Oroszország leggazdagabbjai közé tartozik. Egy üzleti napilap szerint Rotenberg 2019-ben 75 milliárd rubelért (körülbelül 300 milliárd forintért) adta el részesedését a Sztrojgazmontazs gázvezeték-építéssel foglalkozó vállalatban. Neve szerepel azoknak az orosz személyeknek a listáján, akiket az Egyesült Államok és más nyugati országok szankciókkal sújtottak a Krím félsziget 2014-es orosz bekebelezésével összefüggésben.

Rotenberg sajtóirodája közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy egy hotel építését kezdték meg azon a tengerparti területen, amely Navalnij dokumentumfilmje szerint Monaco méretének csaknem negyvenszerese.

Navalnij dokumentumfilmjében egy pazarul berendezett palota szerepel, amelynek tulajdonosi szerkezetét az ellenzéki politikus szerint szándékosan titkolják. A Mash Telegram-csatornáján viszont pénteken közzétettek egy videóriportot az állítólag még csak épülőfélben lévő gelendzsiki kúriáról, amelyben a riport szerint még az alapvető építési-szerelési munkálatok folynak.Navalnij virtuális eszközöket is használó “oknyomozó” dokumentumfilmje a Kreml szerint nem más, mint egy jó minőségű, nézettségvadász koholmány.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img