Pokolgépes fenyegetések miatt iskolákat zártak be Új-Zélandon

Ezt olvasta már?

Pokolgépes fenyegetések miatt bezártak 13 iskolát csütörtökön Új-Zélandon – közölte a helyi iskolaigazgatók érdekképviselete.

A szervezet vezetője, Cherie Taylor-Patel felvette a kapcsolatot a közoktatási minisztériummal, amely szerint külföldről irányított szoftvertámadásról lehet szó. Az új-zélandi rendőrség nyomozást indított, de egyelőre nem tart komoly biztonsági kockázattól. Egyik iskolában sem találtak robbanószerkezeteket.

Diákok az Evans Bay Intermediate Schoolban, WellingtonbanForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Guo Lei

Már előző nap is fenyegető telefonhívásokat kapott négy iskola az ország északi részében, ezek egyértelműen vaklármának bizonyultak. Simon Feltham, a Tasmania régiót irányító rendőrfőnök a nyomozás részleteiről csak annyit árult el, hogy két fiatal kihallgatása folyamatban van egy leánykollégiumot ért fenyegetés kapcsán.

A térségben nem ez az első eset, hogy iskolákat értek robbantásos fenyegetések: 2016-ban Új-Zélandon kívül ausztrál iskolák is kaptak ilyen hívásokat, 2018-ban pedig Izraelben fogtak el és ítéltek börtönbüntetésre egy izraeli-amerikai kettős állampolgárt. A férfi 10 évet kapott, miután bizonyítást nyert, hogy összesen mintegy 2 ezer fenyegetőző hívást küldött iskoláknak Ausztrálián és Új-Zélandon kívül Észak-Amerikában, Nagy-Britanniában, Norvégiában és Dániában is.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában