Pietro Parolin: A fegyverek küldése nem ad megoldást a háborúra

Ezt olvasta már?

A felek közötti tárgyalásokat tartja az egyetlen megoldásnak az ukrajnai háború befejezésére Pietro Parolin szentszéki államtitkár, aki Ferenc pápa legújabb könyvének bemutatóján nyilatkozott pénteken.

A vatikáni diplomáciát vezető Parolin bíboros úgy látta, a helyzet nehéz, de nem szabad feladni a tárgyalásokba vetett reményt.
Fel kell hagyni a háborús gondolkodással a békének adva át a helyet, amihez a nemzetközi szervezetek erőteljesebb részvétele szükséges, valamint nagyobb kezdeményezési képesség Európa részéről– jelentette ki az államtitkár. Pietro Parolin Ferenc pápa legújabb könyvének bemutatóján vett részt: a kötet a Háború ellen – Bátorság a béke építéséhez címet kapta.
Parolin kijelentette, Ukrajnában borzalmas háború zajlik, amely Európa és a keresztény Európa szívét sújtja. Annyit mondok csak, hogy a fegyverküldésre korlátozni a segítséget, gyenge válaszadást jelent (..) merev álláspontok helyett kreativitásra és bátorságra van szükség a tartós béke érdekében.

Hozzátette, nem akarja felülvizsgálni egyes országok döntését, melyek fegyvert küldtek Ukrajnának, utóbbinak ugyanis – tette hozzá – joga van védekezni a támadással szemben. A szentszéki államtitkár szerint az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalás elsőrendűnek számít, és nem megkerülhető. Kérdésre válaszolva a bíboros azonban pesszimistának mondta magát. A Vatikán „kis lépésekkel” igyekszik cselekedni – mondta a szentszéki diplomáciát Ukrajnában képviselő Visvaldas Kubolkas apostoli nuncius a SkyTG24 olasz hírtelevíziónak. Felfedte, hogy a katolikus egyház és a moszkvai patriarkátus közös humanitárius kezdeményezéssel akarta elszállítani a civileket Mariupol városából, amit azonban a térséget ellenőrző orosz hatóságok nem engedélyeztek. Hasonlóképpen nemet mondtak arra is, hogy a pápa közeli munkatársa, Konrad Krajewski bíboros, aki húsvétkor Ukrajnában tartózkodott, eljusson Mariupolba. Az apostoli nuncius nehéznek, de nem lehetetlennek nevezte Ferenc pápa esetleges látogatását Ukrajnában. Emlékeztetett, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár kijevi látogatása alatt sem álltak le a katonai akciók. A litván származású Visvaldas Kubolkas szerint Ferenc pápa „zarándoklatot tehetne Ukrajnában azokon a helyszíneken, ahol a legnagyobb a szenvedés”.

A L’Espresso című olasz baloldali hetilap értesülései szerint a Vatikán március óta „naponta több ezer euróval” támogatja az ukrajnai katolikus egyházmegyéket és más vallásos szervezeteket. A több mint 40 milliós országban 3,2 millió a katolikusok száma. Ezen kívül a Vatikán közbenjárása segített Vorzel és Herszon város árvaházainak evakuálásához március 9-én és 10-én. Ferenc pápa és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 22-i telefonbeszélgetésén a menekültek segítéséről volt szó, és egy nappal később Parolin bíboros felszólította a kijevi nunciatúrát, hogy legalább ötven autóbuszból álló konvojt szervezzen Mariupol lakosságát egy része kimenekítésére – írta a L’Espresso.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában