Percről percre háború – A legdurvább szankciót fontolgatják Washingtonban

Ezt olvasta már?

2022.03.07. 06:49

Már nem tabu az orosz olajimport betiltása az Egyesült Államokban

Vizsgálja az amerikai képviselőház annak lehetőségét, hogy törvényt fogadjanak el az orosz kőolaj és egyéb energiatermékek importjának betiltásáról az ukrajnai háború miatt – közölte Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke egy törvényhozóknak címzett levelében.

2022.03.07. 06:46

Új-Zéland sem akar a szankciók elől menekülő oroszok menedéke lenni

Az új-zélandi parlament a héten gyorsított eljárásban törvényt fog elfogadni az Oroszország elleni szankciók bővítéséről – jelentette be Jacinda Ardern kormányfő.

Átfogó és célzott büntetőintézkedésekkel sújtja Új-Zéland mindazokat, akik felelősek Oroszország Ukrajna ellen indított háborújáért vagy más módon összefüggésbe hozhatók az orosz támadással – mondta Ardern, kiemelve, hogy az új-zélandi parlament korábban még nem fogadott el ehhez hasonló intézkedéscsomagot. „Most viszont, azok után, hogy Oroszország megvétózta az ENSZ-szankciókat, magunknak kell lépéseket tennünk, hogy támogassuk Ukrajnát és az inváziót szintén elítélő partnereinket” – tette hozzá.

A tervek szerint befagyasztják az érintettek új-zélandi vagyonát, illetve ellehetetlenítik azt, hogy valaki Új-Zélandra próbálja meg menteni a vagyonát, menekülve a más országok által kivetett szankciók elől. Kitiltanák továbbá az érintett személyek luxusjachtjait és hajóit is az új-zélandi kikötőkből. (MTI)

2022.03.07. 06:41

Japán védelmi eszközökkel segíti Ukrajnát

Rohamsisakokat, golyóálló mellényeket és más katonai védelmi eszközöket akar Japán minél előbb az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna rendelkezésére bocsátani – jelentette ki a japán miniszterelnök a parlamentben. Japán sajtójelentések szerint Kisida Fumio kiemelte, hogy a tokiói kormány továbbra is támogatja azokat a „példátlan” intézkedéseket, amelyeket az Ukrajna mellett egységesen kiálló nemzetközi közösség foganatosított Oroszországgal szemben.

A tervezett katonai segélyszállítmányok nem sértik a szigetország pacifista alkotmányát, amelyből fakadóan Japán honvédelmi stratégiája kizárólag önvédelmen alapulhat, az ország nem tarthat fenn hagyományos haderőt. Néhány nappal az orosz támadás megindítása után Kisida Fumio telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és az egyeztetés után elmondta: Japán 100 millió dollár (33 milliárd forint) értékben fog humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának. (MTI)

2022.03.07. 06:38

Döntő ütközet közeleg Kijevnél

Az ukrán hadsereg hétfő hajnalban kiadott helyzetértékelése szerint az orosz erők Kijev ostromára készülnek, ezzel egyidejűleg teljes ellenőrzés alá akarják vonni Irpiny és Bucsa településeket az ukrán főváros közelében, és próbálják elérni Kijev keleti külvárosait.

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában