Orosz-ukrán háború: ez történt éjjel

Ezt olvasta már?

Tűz ütött ki péntek hajnalban az Ukrajna délkeleti részén fekvő Zaporizzsjai területen található atomerőműnél az orosz csapatok támadását követően – közölte a létesítménynek otthont adó Enerhodar polgármestere. Az ukrán illetékesek nem mértek a szokásosnál magasabb sugárzást a környéken. Az ukrán vészhelyzeti hatóságok közleménye szerint a lángok egy oktató épületben csaptak fel, az erőműkomplexumon kívül.

Andrij Tuz, a létesítmény szóvivője nem sokkal korábban a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban azt mondta, hogy az orosz haderő ágyúzza az erőművet, és arra kérte őket, hogy állítsák le a nehézfegyvereket, mert valós a veszélye a nukleáris katasztrófának.

Bidennel beszélt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az éjszaka folyamán telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel a Enerhodarban kialakult helyzetről – tudatta a washingtoni Fehér Ház. Biden is felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a katonai tevékenységgel az erőműnél.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökForrás: AFP/Sergei Supinsky

Zelenszkij az ukrán elnöki hivatal által közzétett videón kijelentette, hogy Oroszország a háborúban „nukleáris terrorizmushoz” folyamodik, és meg akarja ismételni a csernobili katasztrófát.
Figyelmeztetünk mindenkit, hogy még soha egyetlen ország sem lövetett nukleáris erőművet. Ez az első eset az emberiség történetében. Ez a terrorista állam nukleáris terrorizmust alkalmaz” – húzta alá az ukrán elnök.

A hír megjelenése után elsőként Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter reagált, aki a Twitteren azt írta, hogy az oroszok minden irányból tűz alá vették az atomerőművet, amelyben tűz ütött ki. A miniszter szerint, ha robbanás következik be, az tízszer nagyobb katasztrófát okozhat, mint a csernobili baleset, a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége.

A Zaporizzsjai terület katonai igazgatóságának vezetője, Olekszandr Sztaruh a Facebookon azt írta, hogy a tűzoltóknak sikerült bejutniuk a létesítménybe, és nincs sugárveszély. „Az erőmű igazgatója jelezte, hogy a nukleáris biztonság garantált. Az illetékesek szerint egy oktató épületet és egy laboratóriumot érintett a tűz” – tudatta Sztaruh. A tüzet eloltották kora reggelre.

Találat érte a a zaporizzsjai atomerőmű egyik oktatóépületétForrás: AFP

Nem emelkedett meg a sugárzás

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség péntek hajnalban arról adott hírt, hogy az ukrán hatóságoktól azt a tájékoztatást kapta, hogy nem mértek változást a radioaktív sugárzásban az atomerőműnél.

A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában; 6, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.

London az ENSZ BT rendkívüli összehívását kezdeményezi

A brit kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezi – jelentette be a Downing Street péntek hajnalban. Boris Johnson brit miniszterelnök telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel azt követően, hogy orosz csapatok támadása miatt tűz ütött ki Európa legnagyobb atomerőművében a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területen fekvő Enerhodarban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök felelőtlen lépései közvetlen fenyegetést jelenthetnek egész Európa biztonságára” – idézi a brit kormány közleménye Johnsont.

Akadozik a független sajtó és a Facebook elérhetősége Oroszországban

A GlobalCheck nevű internetes szolgáltatás és a hírügynökség Moszkvában dolgozó munkatársai egyaránt azt tapasztalták, hogy nem lehet elérni a világ legnagyobb közösségi oldalát, a Facebookot, a Meduza, a Deutsche Welle, a Szabad Európa oldalát és a BBC orosz szolgáltatását sem.

A Meduza úgy tudja, hogy egyes oroszországi felhasználók nem tudják megnyitni az oldalt, de nem kaptak értesítést a hatóságoktól arról, hogy elérhetetlenné tették volna a hírportált.

A Deutsche Welle munkatársait az orosz hatóságok a múlt hónapban kiutasították az országból, a csatornát pedig betiltották Oroszországban, válaszul arra, hogy a német hatóságok megtiltották, hogy az RT orosz állami csatorna helyi engedély nélkül sugározza német adását.

Képünk illusztrációForrás:Shutterstock

Nem fogad be hirdetéseket a Google

Ezzel párhuzamosan a világ legtöbb internetes hirdetését értékesítő Google azt közölte, hogy leállította az online hirdetések eladását Oroszországban. Sem a keresőoldalon, sem a Youtube-on, sem a cég külső partnereinek oldalán nem lehet hirdetési felületet vásárolni Oroszországból.
Ukrajna előző heti megtámadása óta Oroszország a korábbiaknál is keményebben lép fel a még meglévő független sajtóval szemben. Csütörtökön az Eho Moszkvi független rádióadó és a Dozsgy című tévé és internetes hírportál is beszüntette működését. Az orosz parlament alsóháza pénteken pedig olyan törvényjavaslatról tart vitát, amely 15 év börtönnel rendelné büntetni, ha valaki „hamis információkat” tesz közzé az orosz hadseregről.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában